Categories
Diktaturkramar Nordkorea

Grattis på födelsedagen, general Kim!

Medan politikerna i Stockholm ältar huruvida vi ska mingla med demokrater eller regimföreträdare i Havanna, så visar vår man i Pyongyang hur vi i praktiken ska bedriva Sveriges aktiva utrikespolitik för att främja demokrati, mänskliga rättigheter, nedrustning och allt det där.

I måndags höll Sveriges ambassadör i Nordkorea Paul Beijer födelsedagskalas för Kim Jong Il. En rad höjdare var där och höll tal, rapporterar KCNA. Om där också åts tårta framgår inte, men vi tvivlar inte på att Beijer framförde hela det svenska folkets grattis till den käre ledaren på 63-årsdagen (som i och för sig inträffar först på onsdag).

Och för den som trodde annat: Visst finns det dissidenter i Nordkorea! Att vara dissident blir liksom inte tuffare än så.

(via Stefan Geens)

2 replies on “Grattis på födelsedagen, general Kim!”

Nu är det här inget unikt för Sverige. En f.d ambassadtjänsteman i Peking berättade för mig att det viktigaste skälet att fira någon av de nordkoreanska ledarna på ambassaden i Pyongyang är för att den regeringen då närmast är tvungen att skicka en hög delegat (minister, exempelvis) eftersom allt annat skulle bryta mot protokollet. I en så hemlighetsfull och diktatorisk stat som Nordkorea är det ett av de få smidiga sätten att skaffa sig kontaktet och upprätthålla gamla.

Om det sedan är rätt eller fel är en annan sak, men Beijer gör nog inte det här för att han skulle gilla Kim Jong-Il sådär i största allmänhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *