Categories
Politik

Den socialistiska skolan slår tillbaka

SSU har ansökt om att få starta friskola (via My final fit):

”Skolan kallar sig en ’demokratisk, socialistisk friskola’. Eleverna ska inte ha några betyg. Religionsämnet är borttaget. I stället finns ämnen som ’folkrörelser – en del av det demokratiska samhället’ och ’arbetarrörelsens historia’;. Eleverna ska kunna välja ryska, spanska eller kinesiska som språkval och i musiken kommer undervisningen till stor del att bestå av politiska kampsånger.” (DN 23/1)

Det är en förmodligen ofrivillig men avslöjande ironi att när SSU gör parodi på sin egen socialism låter de mest som Nordkorea-kramarna i RKU. Man kunde ju i alla fall hoppas att arvtagarna till det socialdemokratiska maktmonopolet hade en mindre diktaturnostalgisk ideologisk kompass.

Men ungsossarna är dåligt pålästa. Den demokratiska socialistiska skolan finns ju redan. Jag gick tolv läsår i den, på den tiden den var den enda tillåtna. Tack och lov har den fått konkurrens.

5 replies on “Den socialistiska skolan slår tillbaka”

När jag läste artikeln i DN tolkade jag inte som att SSU på allvar vill starta en sådan friskola – jag trodde att de mer ville visa hur dumt det är med skolor som bygger på en vissa religion. Jag tycker det är skrämmande med de barn som tex går i Hare Krishnas friskola och måste upprepa mantran till Hare Krishna flera gånger om dagen. Jag har läst på muslimernas egna hemsidor att kvinnor inte får gå utanför huset utan sin man eller bror eller nära släkting. Och jag har hört människor som gått i Livets ords skola berätta om deras indoktrinering. Jag är rädd för dessa skolor. Så jag har viss förståelse för kritiken mot dem. Vilket i och för sig inte gör den svenska skolan mer mångkulturell – men i min ena sons skola har eleverna tex ledigt för ramadan.

Njaee, var den så socialistisk egentligen? Jag gick med i vanlig skola i 12 år. Men visst är det bra att det finns alternativ nu, även om man blir mörkrädd av vissa av dem.

Jag tyckte det var en rätt kul grej av SSU.

Kan vi släppa igenom religiösa privatskolor med minimal andel behörig personal i tron att de skall bedriva en undervisning i paritet med läroplanen så vore det bara konsekvent att ge stasbidrag till kommunistiska, rasistiska och fascistiska skolor. Kan de förra tuta i myndighetspersoner att de är trovärdiga så kan nog vem som helst göra det. Med ideologiska skygglappar på brukar man ju vara ganska godtrogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *