Categories
Politik Popkultur

Bransch mot bransch

Även här i Tyskland debatteras upphovsrätt och fildelning. Nu går musikförlagen i taket över befarade miljonförluster om regeringen reformerar upphovsrätten för att passa den digitala eran, enligt Tagesschau.

“Deutschlands Musikverlage schlagen Alarm: Sie befürchten für ihre Autoren Einkommensverluste in zweistelliger Millionenhöhe, wenn die Bundesregierung die Novelle des Urheberrechts wie geplant umsetzt. Die geplante feste Abgabe von höchstens fünf Prozent auf Geräte wie Brenner, CD- oder MP3-Player “wäre ein Wahnsinn” — unter anderem, weil die Geräte immer billiger würden.”

Att göra privata kopior av musik och filmer ska förbli tillåtet, samtidigt som regeringen vill införa en avgift på lagringsmedia, mp3-spelare och andra mackapärer som kan användas för att göra privata kopior. Enligt Deutscher Musikverleger-Verband (DMV), en intresseorganisation för musikförlag, skulle musikskaparna förlora drygt 54 miljoner euro på den nya lagen.

Så kan man ju räkna. Men vad musikbranschen förlorar på gungorna tar samhället igen på karusellerna, som Nicklas Lundblad visar i en överslagsräkning på fildelningens vinster och förluster:

“Nu korrigerade marknaden musikbranschens misslyckande att erbjuda det nya formatet med fildelningen, och fildelningsnätverken möjliggjorde en marknad som i Västeuropa var värd 23 miljarder kronor förra året.

Den mer ironiske kunde utbrista: Fildelningsnätverk är, mina vänner, ren tillväxtpolitik.”

Och det får mig att undra: Var är de andra branscherna i fildelningsstriden? Var är tillverkarna av lagringsmedier, mobiltelefoner och mp3-spelare? Var är bredbandsleverantörerna? Var är konsertarrangörer, merchandiseförsäljare och alla andra delar av underhållningsbranschen som inte ser det som ett hot att folk gillar kultur?

Om de nu tjänar storkovan på fildelningen är det lite oschyst att de låter piraterna ta smällen, när ett litet särintresse använder lagens långa arm för att stoppa deras kunder. Förhoppningsvis kommer de ut på banan innan förslagen om straffbeskattning blir verklighet.

Well, nu håller vi utkik hos Dr. Bergh, som utlyst uppsats- eller doktorsavhandlingstävling att göra en samhällsekonomisk analys av fildelning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *