Categories
Papperslösa Politik

Vad var det vi sa?

Allt fler länder inser nu att diskrimineringen av östeuropéer var en dum idé. Finland, Grekland, Portugal och Spanien öppnar för fri rörlighet, enligt en ny rapport från Institutet för framtidsstudier (som vi inte lyckas hitta på deras webbplats).

Forskning.se läser vi att Kristof Tamas och Rainer Münz jämför Sverige och Storbritannien, med inga respektive begränsade övergångsregler, mot Tyskland och Österrike, som valde att ha särskilda övergångsregler för östeuropéer:

“Det blev ingen anstormning av vare sig arbetskraft eller sociala turister. Detta trots att Sverige som enda av de 15 gamla EU-länderna inte införde några som helst övergångsregler för EU-medborgarna i de nya medlemsländerna.

Tyskland och Österrike, som begränsat den fria rörligheten, brottas nu med hög arbetslöshet och olagligt arbete. Det är efterfrågan på arbetskraft och inte reglerna som har styrt migrationen inom EU.”

Nå, det har ju till och med Hans Karlsson fattat. Nu väntar vi bara på att EU och Sverige ska ta till sig den lärdomen och riva hindren för utomeuropeiska invandrare också: Om vi inför hårdare regler och försvårar den lagliga invandringen, så ökar vi den illegala och svartjobben.

Uppdatering: Joakim Palme och Kristof Tamas skriver också på Brännpunkt:

“Den avgörande framtidsfrågan är därmed inte om det kommer för många, utan om det kommer tillräckligt många arbetstagare.”

2 replies on “Vad var det vi sa?”

Enligt en högst ovetenskaplig undersökning “mellan tummen och pekfingret” av en ändå trovärdig källa finns det nu cirka 70 polska byggjobbare på Skaftö som jobbar för fullt. 130 kronor i timmen, “antagligen” vitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *