Categories
Politik

Nytt: Arbetspapper

Erik Jennische påtalade hur vi kollektivt har förträngt hur Sveriges demokratisering egentligen gick till — och nu exporterar vi vår historieförfalskning i demokratibiståndet. Idén tog skruv i två blogginlägg (1, 2) som i sin tur blev grunden för, som det heter på akademikersvengelska, ett papper: The forgotten revolution. En första, grovyxad version får äran att öppna en ny sektion här på Mothugg med just papper i olika utkaststadier. Läs och kommentera!

3 replies on “Nytt: Arbetspapper”

Läste just Elmbrants artikel i senaste Arena (april) om pragmatismen och socialdemokratin och tänkte på ytterligare ett par anledningar till historieförfalskningen:
1, En rörelse som avfärdade Hjalmar Mehrs och dåvarande SSU Stockholms förslag om socialistiska studier redan på 1930-talet, var knappast benägen att skriva sin egen historia utifrån ett radikalt och samhällsomvälvande perspektiv. Redan då beskrev man den svenska socialdemorkatiska ideologin som att “den hänger inte i trapets utan står med fötterna på jorden” och “Marxismen det är att vi ska ha mat och kläder”. Pragmatism blev snabbt metoden, och kanske målet.
2, Ett annat tänkbart skäl kan förstås vara att socialdemokratin fortfarande spelade andrafiolen i de radikala reformerna som genomfördes av Staaff och Eden. Varför skriva en radikal historia där man själv framstår som Robin. Bättre då att vara pragmatismens Batman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *