Categories
Göteborg Politik stadsplanering

Gröna grävskopor mot Gårda

Miljöpartiet i Göteborg har tydligen bestämt sig: Riv gamla kåkar i Gårda för att ge plats åt fler bilar.

För MP-ledningen tycks det inte handla mycket om sakfrågan, utan mer om att visa regeringsduglighet i samarbetet med sossarna. Kalle P rapporterar på Yimby från gårdagens MP-möte:

“Det var även en del tal om “realpolitik”. [Kia] Andreasson rapporterade om hur socialdemokraterna vill riva hela Gårda, och att miljöpartiet har lyckats stoppa dessa planer genom sin uppgörelse. Andreasson, som ursprungligen inlett Gårda-diskussionen med Göran Johansson, hävdar således att mp i själva verket har “räddat Gårda”.

När rivningshållningen väl försvarats avslutades mötet med en diskussion om hur miljöpartiet skall förklara denna position gentemot väljarna. Stadsbyggnadsansvariga hävdade att det är viktigt att det kommuniceras att mp gjort denna deal med en socialdemokrati som vill riva allt.”

slår man in en kil:

  1. Lägg ett galet förslag.
  2. Moderera det en aning.
  3. Ta kredd för att det trots allt inte blev så helgalet som det först tycktes.

Well, den retoriska finten bör vi förstås motverka och se till att frågan ges en korrekt vinkling: När grävskoporna rullar in i Gårda är det tack vare Miljöpartiet. Bevara Gårda skriver mer om det spelet bakom rivningen av Gårda:

“Mp respektive V har fått politiska löften om helt andra saker (exakt vad vet jag inte, kanske rent utav pariserhjulet…) i utbyte emot att västerpartiet och miljöpartiet röstar för att Gårda ska rivas. Det här betydde att det yrkande som lades fram av Kjell Björkqvist (fp) och som fick stöd av folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna då röstades ner i byggnadsnämnden.

Nu till det intressanta. Det går att ta frågan vidare till nästa politiska instans om den röstas ner i byggnadsnämnden, eller, det går att omarbeta och ompröva beslut. Och, har jag förstått saken rätt så kommer frågan om Program för del av Södra Gårda Göteborg att tas upp även i kommunalfullmäktige av folkpartiet. Men även här så behövs stöd från miljöpartiet och vänsterpartiet för att socialdemokraterna ska kunna rösta ner den.

Ska man se det lite krasst så är det vänsterpartiet och miljöpartiet som då antingen räddar Gårda eller lägger Gårda på slaktbänken. Om de som är gräsrötter kan påverka de som är folkvalda så kan de ändra ställning.”

Kom ihåg det 2010.

Uppdatering: Abraham kommenterar i GP, vilket Johannes kommenterar på Yimby:

“Om det är så att Kia Andreasson har gett upp halva Gårda i utbyte den andra halvan så är det en obeskrivligt usel deal. Miljöpartiet kan ju utan minsta problem rädda hela Gårda om de vill. Det är bara att rösta emot rivningsbeslutet när det kommer till kommunfullmäktige.

Det enda rimliga är att Andreasson fått något annat i utbyte. Frågan är vad det är och varför hon valde att inte berätta om det för sina medlemmar. Det finns det nog en och annan miljöpartist som är nyfiken på.”

16 replies on “Gröna grävskopor mot Gårda”

Mycket nedslående! Och detta (tveksamt demokratisk process i kombination med saneringsprogram à la 1960-tal) ska föreställa grön politik…

Grejen är följande: Om man nu gillar blandstad, om man gillar allt det där “nyurbanistiska”, om man tycker att vi fått nog av rivning till förmån för funktionsseparationer i Göteborg – och om man är skeptisk mot att Göteborgs strategier kring “evenemangsstaden” etc – vem bör man rösta på?

Kommer YIMBY göra en PP och ställa upp till lokalval nästa år?

@ johan: Bra inlägg! Det mest bisarra med hela spektaklet är att det är helt onödigt. Det finns ju plats för Mässan att växa på utan att riva Gårda. It´s a mystery wrapped in an enigma…

@ jimmy: Då är det väl dags för grönrötterna att göra sig hörda…

@ kalle: :D Yimby är tvärpolitiska och har inga ambitioner utöver opinionsbildning. Det bästa är väl att ta kontakt med de partier man sympatiserar och se till att deras stadspolitik blir så bra som möjligt. Partierna måste märka att folk bryr sig om frågan.

Som att inte Göteborg redan hade nog av ‘Bilismens framtid’-förespråkare så ställer nu Mp in sig i ledet… av goa gubbar med bilringar…

För att haka på Kalles inflikning om blandstaden som vision så är det besynnerligt att betrakta vilka rum man väljer att skapa på bekostnad för andra. Här konkret: skapa rum för bilar. Vad säger man? – Tut!?

/jag skämtar för att slippa gråta

MP Göteborg har inte bestämt att riva Gårda. MP Göteborg diskuterade frågan igår. Det röstades om att enhälligt anta ett uttalanden som några av oss hade formulerad. Mötet beslutade att inte anta uttalandet. Men därmed är det inte sagt att MP Göteborg har beslutat att riva. Det kan handla om på vilket sätt man vill arbeta vidare med frågan. Personligen tillhör jag dem som vill utreda flera alternativ i syfte att bevara mer av Gårda. Som anser att Gårda är viktigt. “Människor är viktigare än bilar”, sa några av oss i gårdagens skrivelse.
Alla vi som värnar om såväl blandstaden som om kulturvärden m m – oavsett partipolitisk uppfattning – får fortsätta att prata om frågan, försöka få gehör. *försöker låta lite optimistisk*

Nej. Men om MP och V agerar okritiskt stöd för S när de har möjlighet att säga nej så betyder det i praktiken att MP och V blir de som i praktiken orsakar rivningen (då man har möjligheten att säga NEJ).

Det där med “bevara MER av Gårda” är tyvärr bara tomma ord för att lugna de som är kritiska. Eller, av det jag läst, antingen missförstånd, eller rent nonsens. Ta en titt på kartan!
http://bevaragarda.blogspot.com/2008/12/byggnadsnmndens-detaljplan-innebr.html
I dagsläget så är t. ex. inte kv. Neptun hotat. Men även utan politiska beslut eller planer är det rätt lätt att förstå att om 5-10 år så kommer även familjebostäders hus att läggas på slaktbänken. Att de målar det just nu är mest för att lugna folk så de inte ska protestera mot parkeringshus-planerna precis brevid huset. Det Kia Andreasson pratar om att “bevara större delar av gårda” är ju att bevara delar som redan är skyddade. Blir ungefär som att värna om kackerlackor; de klarar sig själva rätt bra redan som det är…

Man måste nog förstå allvaret i det hela. Rivs kv. Cedern och kv. Eken så är det i princip ajöss för gott med hela Gårda. Och det går att lösa på så många snyggare, enklare och billigare sätt, även för svenska mässan.

Det kan förståss vara som så att MP blivit utsatta för hårda påtryckningar av S på samma sätt som skedde när husen längs med södra vägen revs. Där var det i princip som så att MP var tvungna att gå med på det för att inte hamna i politiskt vacum. Fult men sant. Det gäller att stå emot de där hoten. Är V och MP självständiga eller är de bara lydnadspartier till S?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *