Categories
Göteborg Politik stadsplanering

Ett nytt industriområde mitt i stan, det låter väl fräscht?

Abraham Staifo lyfter en av våra käpphästar i dagens krönika i GP: Göteborg är glesbygd. Bland annat skriver han om de negativa effekterna av att Göteborg har “17 procent industriområden jämfört med Stockholms och Malmös åtta procent”.

Nå, håller inte det problemet på att lösas självmant, i takt med att gamla industriområden som norra älvstranden i rasande takt bebyggs med bostäder? Det gillar vi — och det finns ju mer jungfrulig industrimark som kan täppas till med bostäder.

Samtidigt har kommunens ledning mitt i stan låtit uppföra evenemangsstråket, detta det jippo-industriella komplexets kolossinstitutioner — Liseberg, Universeum, Världskulturmuseet, Svenska mässan, Scandinavium, Valhalla, Bergakungen, Opalen, nya och nygamla Ullevi, Heden, Nordstan.

Ett tjänstesamhällets industriområde. Den sedvanliga soppan av politiskt och privat.

I det perspektivet kan vi bara beklaga att politikerna i byggnadsnämnden har gett Hotell Gothia grönt ljus för att bygga ett tredje torn på 29 våningar för att bli norra Europas största hotell med 1 200 rum.

Missta mig inte för en reaktionär småstadsromantiker: Det är just för att Göteborg är en småstad som tror sig vara en metropol som den här sortens politiska mastodontprojekt kan få fäste.

Inte lilla London. Stora Borås.

4 replies on “Ett nytt industriområde mitt i stan, det låter väl fräscht?”

Tjena
Läste också Staifos krönika och håller med. Ett tillägg dock: den kartelliknande byggbranschen bidrar knappast till rimliga byggkostnader. Eller med andra ord, det är bara giganter med Ericssons plånbok eller politiska prestigeprojekt som har råd att betälla nybyggt.

Kul att Staifo tog upp ämnet. Att Kalle P citerades var extra roligt.

Jag kanske skulle få tummen ur och skicka in min Gråberget-artikel till Göteborgs Fria… (GP lär inte ta in den.)

[…] spridas ut över staden. Men man kan också fråga sig om det är lämpligt att bygga motsvarande centraliserade komplex för upplevelseindustrin, som nu planeras till den nya fjordbyen, där 500 kilo konstgödsel i ett slag skulle kunna […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *