Categories
Göteborg Politik

Sätt stan på kartan med en dussinskrapa

Åh, vad jag inte längtar hem till Göteborg när jag läser GP:s intervju med jippogeneralen Claes Bjerkne.

“Vi måste våga vara tuffa. Får inte bli svenskt lagom”, säger vd:n för det kommunala jippobolaget Göteborg & Co. Och visst, inget fel i att sticka ut hakan och försöka mäta sig med andra städer i världen. I dag nöjer sig ju Göteborg med att vara ständig tvåa inom landet. Sveriges framstjärt är ett bakvatten.

Nej, det är vägen till internationell ryktbarhet vi bara kan sucka över. Bjerkne vill sätta Göteborg på kartan genom att bygga en opreciserad “iconic building” på södra älvstranden när Götatunneln nu står färdig. Som operahuset i Sydney eller Guggenheimmuseet i Bilbao.

Och även om vi förstås hade dissat också idén om att sådana finkulturella institutioner är viktiga för kulturklimat och livskvalitet, så är det inte sådana visioner monumentbyggaren Bjerkne har för ögonen:

“Jag är inte imponerad av vad som finns på insidan av Guggenheimmuseet, säger Claes Bjerkne. Men innan det byggdes var det ju ingen som reste till Bilbao. Nu finns det 28 lågprislinjer med flyg dit från olika destinationer i Europa.”

Alltså: Inte mer än en ny åkattraktion på Liseberg. Det är just den sortens bonnig krämarmentalitet som visar att Göteborg inte är lilla London, utan stora Borås.

4 replies on “Sätt stan på kartan med en dussinskrapa”

“Det är just den sortens bonnig krämarmentalitet som visar att Göteborg inte är lilla London, utan stora Borås.”

Hmmm… jag undrar då hur det här ska tolkas.

Det är ultramoderniteteten som tar för sig. Att synas, ytan och glammigheten är vad som räknas. Arkitekturen har redan passerat det där, de som likt Wngårdh och co håller på med sina iconic buildings är trossen. De andra är redan framme i kvartersstaden igen…

Tja, jag vet inte om kvartersstaden är så mycket mindre ultramodern, glammig och ytlig. Den är full av självförverkligare med dyra gympadojor. Men den är jäklars mycket trevligare.

[…] När jag kryssar fram på min cykel mellan turistflockarna under prestigeskraporna på Potsdamer Platz på väg till min oglamorösa arbetsplats för ett par månader, inser jag att det är sånt här Claes Bjerkne vill se mer av i Göteborg. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *