Categories
Göteborg nätpolitik stadsplanering

Miljöpartiet går på Yimbys linje

Miljöpartiet har tagit sitt förnuft till fånga och går nu på Yimbys linje: Att både bevara landshövdingehusen i Gårda och bygga de P-hus Svenska mässan behöver. Meddelandet kommer från kommunalrådet Kia Andreasson (mp) i en kommentarJimmy Sands nya blogg Du gröna nya värld.

“Enligt våra ledamöter i Byggnadsnämnden har de fått beskedet av tjänstemännen att planerna som Yimby presenterat är genomförbara, rent praktiskt. Vår bedömning är att planerna är förenliga med de utgångspunkter som vi har med frågetecken för ekonomin. Efter detta besked från SBK vi är beredda att gå vidare med Yimbys förslag och se om vi kan få ekonomi i det som inkluderar upprustning av de icke exponerade husen till en god livsmiljö.”

Förutom att Andreassons besked är glädjande i sig — hela södra Gårda kan räddas på riktigt — så är det kul att se ett nätpolitiskt fenomen som Yimby röra om i politiken. Vi tar det till intäkt för en mer generaliserbar visdom i vår tes om hur Piratpartiet skiljer sig från gammelpartierna.

Liksom PP är Yimby en organisation som är svår att tänka sig utan de verktyg som dator- och internetrevolutionen sätter i händerna på oss. Med hjälp av Google Maps, Sketchup och liknande verktyg kan vem som helst leka planarkitekt i dag. Och vi som i åratal har tröttat ut våra närmast sörjande genom att tjöta om vikten av lokaler i gatuplan kan nu utbyta åsikter och kunskap med likasinnade, via Yimbys blogg och forum. Samtidigt bygger Yimby gemenskaper postdigitalt, genom stadsvandringar och pubkvällar.

Yimby skapar på så vis en kompetens i stadsplaneringsfrågor som utmanar den traditionella expertisen på arkitekt– och stadsbyggnadskontor, vilket resulterat i en rad genomtänkta och konstruktiva yttranden över olika detaljplaner. Missta mig nu inte för värsta sortens rörelseromantiserande sociolog — genom deltagande infiltration vet jag att den typiske Yimbyiten är en snubbe i 30-årsåldern med för många högskolepoäng, centralt belägen bostadsrätt och dyra sneakers. Sådant är nu det politiska livet.

Nå, inte bara Yimby är att gratulera åt att ha fått med sig Miljöpartiet på tåget, utan hela Göteborg, eftersom Socialdemokraterna därmed torde stå utan stöd för den vanvettiga idén att riva landshövdingehus för att bygga ännu fler parkeringsplatser.

10 replies on “Miljöpartiet går på Yimbys linje”

Visst är det kul!

Du har helt rätt i att det är spännande vilka politiska effekter basar-strukturer som Yimby kan få. Och som sagt – it would never have happened without nätet.

Sedan både tror och hoppas jag att det är kvaliteten på argumenten som är det avgörande (jag är ju en ohjälplig deliberativ demokrat som du ju vet) mer än stark/smidig lobbying eller dyra sneakers.

Dessutom har vi faktiskt mycket tjejer med på vandringarna – det är i kommentarspingisen de saknas.

@Johannes: Visst, det är en viktig poäng att tjejerna jobbar mer AFK. Jag slängde in det där med jympadojorna mest för att förekomma den uppenbara kritiken av Yimbys klasståndpunkt, om nu någon skulle komma sig för att avfärda oss på sådana osakliga grunder.

Så icke-deliberativdemokrat jag är tror jag inte minst att Yimbys konstruktiva konsensusanda är viktig: Inte att tycka lika, men att t ex sträcka ut handen till Experterna, som ju förstås alltid har lagt ned mycket tid och möda på att ta fram detaljplaner; att betona de positiva inslagen, även om de ibland kan vara svåra att hitta, istället för att bara racka ned på alla slentrianmässigt söndertrasade kvartersrektanglar och igenmurade gatuplan. Arkitekter och tjänstemän är ju faktiskt också människor och man kommer alltid längre med en trevlig attityd. Vilket ju ligger i själva namnet.

Jaja. Tack, heja och grattis!

Jag undrar bara varför ni fortsätter tro att S nu skulle vara ensamma om att vilja riva husen? Jag tror snarare att MP (och antagligen KD) är ensamma om att inte vilja det.

Och Johan, det är ju tur för dig då dina egna iaktagelser på den typiske yimbyiten pekar på att du passa perfekt! Finns det Yimby i Oslo?

@ emmali: En ganska uppenbar anledning är väl att fp+kd (med stöd av m) ville ha in ett tillägg i ÖP där det står att Södra Gårda ska bevaras. Det slank igenom i KS men stoppades av SVMP i KF. Remember…?

Yimby finns naturligtvis i Oslo också – http://www.yimby.no/

:)

@ Johannes. I våras, när diskussionen var uppe sist på Yimby, så dubbelkollade jag med moderaterna i byggnadsnämnden och de sa att de absolut går med på att riva de nu aktuella halva kvarteren utmed motorvägen, något även V i nämnden vill.

Tja, M kan ju hjälpa S att riva om de skulle vilja det, de har ju majoritet tillsammans. Hur trolig en sådan koalition är vet du säkert bättre än mig.

Vad gäller V så tror jag inte de vill riva om de kan slippa. Eller menar du att det är V som driver på rivandet? Det är inte vad jag hört. Men du kanske vet mer…?

Dessutom är det väl inte något parti som vill riva bara för rivandets skull? Poängen är ju att se till att Mässan kan växa.

Och det kan den ju som vi vet göra utan att man behöver riva någonting alls. Så det är bara att fröjdas!

:)

[…] Att slänga köttstycken åt särintressen är förstås en helt legitim uppgift för ett politiskt parti. Men Folkpartiet bör minnas att sådana markeringar kostar, just för att bilisterna är ett särintresse. Urbana medelklassväljare i mitten som väljer staden framför bilen torde också utgöra en potentiell väljargrupp för Folkpartiet. Gårdafrågan visar att staden utgör en ny konfliktlinje som skär tvärs över partigränser, och att yimbyisterna börjar bli en maktfaktor att räkna med i stadspolitiken. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *