Categories
Blandat

Deleuzianerna går lös på Jönköping

De senaste gångerna jag varit hemma i Jönköping har jag passat på att industriturista – malmknallen Taberg, Tändsticksmuseet i Jönköping och Husqvarna fabriksmuseum, till exempel, men också mindre museala attraktioner som Torsviks industriområde.

Industrimuseer förstår dock sällan vilken spännande historia de sitter på (Tändsticksmuseet undantaget). Man får till exempel vara bra intresserad av gevär, motorcyklar eller spisar för att få ut något av raderna av dem på Husqvarna fabriksmuseum. För oss andra försvinner skogen bland alla träd – mellan raderna är det tomt. Men med den delandiska smittan färsk i huvudet slog det mig att museet borde sätta in Huskvarna i stora och små sammanhang, från krutets molekyler till stormaktskrigen, växelverkan mellan militär vapentillverkning och civil produktion av konsumentvaror, och inte minst de naturliga förutsättningarna för Huskvarnas storhet.

Där 116 meter fallhöjd omvandlats till gevär, motorcyklar och spisar.

Samtidigt har dagens Jönköping blivit en logistisk hubb. På Torsvik har Ikea, Posten, DHL och andra företag byggt jättelika lagerlador där långtradarburet gods från hela världen lossas för att lastas om. Jag räknade till 70-talet lastbryggor bara på Elgigantens lager, vilket ger en hint om vilka enorma volymer som passerar. Jönköping har gjort motsatt resa mot Göteborg i katedral-basar-termer (no frikyrko-pun intended): från administrativ centralort och industristad till landbaserad hamnstad, fast månne utan de kulturella smittor som spreds och frodades via den gamla tidens hamnstäder. Idéer transporteras ju inte per långtradare som de en gång gjorde per båt. Jag tvivlar dock på att kommunens turistbyrå förstår att kapitalisera på denna mer sentida industrisevärdhet.

Men i helgen åtog sig Kalle P, Chris K och ett gäng andra att uppdatera södra Vätterbygdens historia i en civilsociologisk utflykt under vinjetten Non-Linear History Tours och en lokal deleuzians ledning. De dokumenterar nu exkursionen – från Torsvik och Tabergsådalen till Röttle by och Huskvarna – vilket torde funka prima som turguide för den som vill lägga ett lager av flödesontologi, panspektrocism, smittspårning, tekno-fylogenetik och allmän deleuzoguattarism över staden och dess historia.

Jönköping: The missing manual, liksom. Nästa gång tar jag med mig inläggen om Platå 3 och drar till Röttle by.

5 replies on “Deleuzianerna går lös på Jönköping”

Japp – det var mycket trevligt! Och mer är säkert på gång – GBG härnäst!

Det var flera baciller som korsades i helgen – dels har ju du länge pratat om en liknande exercis, dels bär vi fortfarande på Sävebunker-smittan.

Det är ju ganska fantastiskt, må jag säga, att våra tankebanor har tagit sig så lika uttryck när det gäller det här! Nästan lite läskigt… :-) Nå, det finns en viss efterfrågan om en andra körning av turen – du kan kanske haka på då?

Håller förresten med om att Tändsticksmuseet är riktigt bra! Det skulle rentav kunna gå att bygga upp en ickelinjär historia bara kring det. Jag valde att följa metallurgen och vapenproduktionen just den här gången… Håller också med om att Husqvarna måste sättas in i ett (flera) sammanhang innan det fungerar. Vi använde det också för att studera teknologiska utvecklingslinjer – då är ju uppradningen av produkter riktigt hjälpsam.

Har du varit på Norrahammars industri- och bygdemuseum? Det är charmigt, kaotiskt och oerhört rikt på poänger, inte minst om man får hjälp av en så trevlig liten farbror, som vi fick…

(Vi snackar one more time till våren eller sommaren då. Kan vara värt att förtydliga. Vädret blir alltmer ett hinder för den som vill besöka Tabergs topp och Röttle…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *