Gammelpartierna vs Piratpartiet 1

Här en tes att utveckla: Som så många andra branscher genomgår politikbranschen en strukturomvandling, en smärtsam kreativ förstörelse för att ta sig ur 1900-talet. Piratpartiet är redan där, dit de andra partierna måste ta sig.

Gammelpartierna tror att deras politiker måste börja blogga — ni vet, skriva dagbok på nätet. Eller ha en Facebook-grupp. Talande är Alliansens Samtal med Sverige, där ”allmänheten” uppmanas berätta — per e-post! — vad de tycker är de viktiga framtidsfrågorna. (För säkerhets skull skickar Alliansen med facit: fler poliser, jobbvårdskolaomsorg, sätt utlänningar i arbete.)

Fina försök, men strukturomvandlingen är mer omfattande än så.

Piratpartiet har samma position i förhållande till de gamla partierna som, äh, Peter Sunde har till John Kennedy, om liknelsen tillåts. För att låna in Chris Andersons utnötta metafor: Piratpartiet jobbar i den långa svansen, gammelpartierna i den tjocka skallen. Andersons tes är ju att kostnaden för att producera och distribuera text, ljud, bild har sjunkit radikalt genom först datorrevolutionen och sedan internetrevolutionen. Plötsligt kan vem som helst. Det samma gäller förstås kostnaderna för att producera och distribuera politisk organisering, vilket leder oss till den bärande tesen i Clay Shirkys Here comes everybody:

”getting the free and ready participation of a large, distributed group with a variety of skills [...] has gone from impossible to simple. There are many small reasons for this, but they all add up to one big change: forming groups has gotten a lot easier. To put it in economic terms, the costs incurred by creating a new group or joining an existing one have fallen in recent years, and not just a little bit. They have collapsed.”

Trots den strukturomvandlingen — eller rättare sagt: på grund av att de sitter i fel ände av den — så blöder gammelpartierna medlemmar.

Att ta betalt för partimedlemskap är analogt till att ta betalt för plastskivor eller papperstidningar i en tid när musik/film och nyheter finns gratis i överflöd. Eller rättare sagt: bara finns.

Piratpartiet har förstått det och tar inte betalt för medlemskap. De har i dag fler medlemmar än miljöpartiet och vänsterpartiet, och är mer än hälften så stora som folkpartiet. Ung pirat är Sveriges näst största politiska ungdomsförbund. Och till skillnad från de andra blir piratpartisterna fler: Sedan november har antalet medlemmar ökat med drygt 50 procent. Låt gissa att the spectrial ger en liknande ökning och Piratpartiet klättrar ännu högre upp på listan över Sveriges största partier i antal medlemmar räknat.

Jag skulle gissa att de flesta gammelpartister motiverar medlemsavgifterna med att avgifterna finansierar verksamheten: partilokaler, portomaskiner, banderoller, högtalaranläggningar, valberedningar, fikabröd, medlemsblad, ombudsmän, lönebidragare och så vidare (på ungefär samma sätt som plastskiveförsäljningen finansierade skivbolagsbossarnas fina kontor, vars bevarande blev verksamhetens överordnade mål och mening). Partier och andra folkrörelser kontrollerade ett oligopol på produktionsmedlen för social organisering och mobilisering.

Apparaten blir sitt eget syfte.1 Men alla som har varit på en svensk partilokal vet hur dammigt och instängt där är, inte bara i bokstavlig mening. I dag är makten att kontrollera en partiexpedition lika irrelevant som makten att kontrollera en cd-press, för vem som helst har mer kraftfulla produktionsmedel i sina händer.

Noter

  1. Notera också att inget av denna apparat har med partiernas konstitutionella funktion att göra.[]

RSS 9 kommentarer till ”Gammelpartierna vs Piratpartiet 1”

1. Andreas Winkler 2009-02-26 21:07

En utmärkt analys av dagens läge och även den framtid som vi hastigt skapar. Jag är en av dem som välkomnar denna framtid med öppna armar istället för slutna. Bra skrivet!

2. Daniel 2009-02-26 21:41

Mycket bra skrivet. Jag kommer helt klart att lägga till dig bland den regelbundna läsningen, och även titta närmare på vad du skrivit tidigare.

3. Gammelpartierna vs Piratpartiet 4 | Mothugg 2009-04-27 23:25

[...] Efter att ha kört om både Folkpartiet och Kristdemokraterna är Piratpartiet Sveriges fjärde största parti i medlemmar räknat. Eller är de verkligen det? Ja, vi ser inga skäl att lita mer eller mindre på andra partiers medlemssiffror.1 Och att andra partier har högre trösklar – medlemsavgifter som ska betalas per girotalong, till exempel – visar väl bara än mer att PP leder strukturomvandlingen av svenskt partiväsende. [...]

4. Grundkurs i framtidens partipolitik för frustrerade unga socialdemokrater « Att dricka liberalt 2009-08-03 0:35

[...] Mothuggs ”Gammelpartierna vs Piratpartiet 1, 2, 3, 4″ och Rick Falkvinges brev till Piratpartiets nya medlemmar, och se vad som är [...]

5. Partiernas kris och de sociala medierna | federa.se 2009-08-21 16:09

[...] 000. De befintliga svenska riksdagspartierna tycks tro, resonerar Johan Karlsson i sitt inledande inlägg, att lösningen på krisen är att börja blogga, skaffa sig en grupp på Facebook och be väljarna [...]

6. Miljöpartiet går på Yimbys linje | Mothugg 2009-10-29 17:59

[...] fenomen som Yimby påverka politiken. Vi tar det till intäkt för en mer generaliserbar visdom i vår tes om hur Piratpartiet skiljer sig från [...]

7. Universitetens byråkratiska gökunge | Mothugg 2010-03-04 14:11

[...] kommer att drabba universitet liksom det har drabbat skivbolag, filmbolag, gammelmedier och gammelpartier. Och kanske med än större kraft, eftersom universiteten är än mer hierarkiska, monolitiska och [...]

8. Tio år | Mothugg 2012-05-31 6:02

[...] dag tycks svenska Piratpartiet tappat fart, men poängerna i vår analys (1, 2, 3, 4) av internet som strukturomvandling för politikbranschen har blivit självklarheter, inte [...]

9. Partiernas kris och den långa svansen « strötankar och sentenser 2012-06-03 22:31

[...] på ca 100.000. De befintliga svenska riksdagspartierna tycks tro, resonerar Johan i sitt inledande inlägg, att lösningen på krisen är att börja blogga, skaffa sig en grupp på Facebook och be väljarna [...]

Kommentera

Trackback-URI för detta inlägg.


Obligatoriskt


Obligatoriskt, visas inteOch du är?

Mothugg är Johan Karlsson Schaffer. Jag skriver om politik. Läs mer…

Sök

Sök Mothugg

Nya inlägg

Nya kommentarer

  • sjællæningen: hmm det ubehagelig læsning, syntes...
  • Johan: @Therese: Ja, det är väl inte i första hand för...
  • Therese: Helt allvarligt . Visst jag förstår och tycker...
  • Magnus: 3 inspirerande filmer. Ser fram mot premiären av...
  • JLR: Habermas var berömd och uppskattad för flera...

Populära inlägg

Kategorier

Knuffslem

RSS Nytt på NPPR.se

Vid den här tiden