Categories
Politik

Castro kapar nätet, diktaturens vänner hejar på

Det händer alltmer sällan, men ibland sticker diktaturkramarna fram sitt fula tryne. Robert Frykner från Svensk-kubanska föreningen (Svek) skriver att ”Kuba stänger inte ute folk från internet” (GP:s insändarsida 30/1).

Anledningen är att GP och andra medier rapporterat om att den kubanska regeringen försöker strypa kubanernas tillgång till internet. Castros regering har uppmanat Etecsa, det enda telekomföretaget på Kuba, att spåra och blockera tillgången till internet för inofficiella användare.

På Kuba äger och kontrollerar staten alla medier, så kubanerna törstar efter alternativa informationskällor. Men majoriteten av befolkningen tillåts inte använda internet på legal väg. Återstår alltså att surfa illegalt – kanske byta till sig internettid av någon som har uppkoppling på sitt statliga jobb eller be någon utländsk turist att köpa ett betalkort för att ta sig ut på vad som egentligen är ett kubanskt intranät, där regeringen spärrar kritiska utländska sajter som CubaNet och svenska Cuba Nuestra.

Enligt regeringen har upp till 40 000 kubaner skaffat sig tillgång till nätet på det sättet.

Nåväl, oberoende människorättsorganisationer fördömer samstämmigt att Kubas regering försöker hindra sin befolkning att få tillgång till internet:

We are extremely worried by this new decree which is aimed at tracking down ’informaticos’, Cubans who managed to get Internet access despite an official ban”, säger Robert Ménard, generalsekreterare för Reportrar utan gränser.

Också Amnesty International uttrycker oro i ett pressmeddelande:

”The new measures, which limit and impede unofficial internet use, constitute yet another attempt to cut off Cubans' access to alternative views and a space for discussing them”

Men icke så i Frykners och Sveks föreställningsvärld. Nä, Kubas regering vill bara ”styra över internetanvändarna till ett nytt modernt fiberoptiknät som är under uppbyggnad”, skriver Frykner. Problemet är istället – som alltid – att USA försöker hindra Kuba från att utvecklas.

Ja, vi har hört den förut. Med antiamerikanismen som snuttefilt tvingas Svek-sekten att uppfinna allt mer fantasifulla bortförklaringar för att brottas med en påträngande verklighet. Tar någon längre deras diktaturnostalgi på allvar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *