Categories
Politik

Kungen hyllar sin kompis i Brunei

”Han har ju en kolossal närhet till folket”, säger kungen om sin kompis sultanen av Brunei, som styr sitt land med diktatorisk järnhand.

Han har svårt att hålla tungan i styr, Carl Gustaf Bernadotte. Och det visar varför så tydligt varför kravet på republik är allt annat än en struntsak, eftersom kungen aldrig behöver stå till svars för sina klavertramp inför sina undersåtar. Därför förtjänar kungens beundran för Bruneis diktator mer kritik än alla Jan O. Karlssons och Björn Rosengrens samfällda grodor.

Fast å andra sidan kan man bara hoppas att kungen fortsätter att ta sig konstitutionella friheter och sätta sig över de demokratiska statsmakterna. Ju mer han vädrar sina åsikter, desto mer osympatisk framstår både kungafamiljen och monarkin som statsskick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *