Categories
Dawit och Eritrea

Tummen ur på UD

Före jul kommer regeringen att ta kontakt med eritreanska myndigheter för att diskutera fallet Dawit Isaak, rapporterar både DN och Ekot.

Det är lite oklart vad kontakten går ut på. Det handlar om en ny kontaktväg på hög nivå, enligt utrikesminister Laila Freivalds pressekreterare Anders Hagquist, som ska få Eritreas regering att lyssna på Sveriges argument. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren är mer förtegen och vill inte riktigt medge att UD har något på gång.

Om UD nu kommer att ta nya kontakter före jul, så är det förstås inte en dag för tidigt – snarare tre år för sent. Först efter att Dawit suttit fängslad i sju månader lyfte UD fallet och först efter två år och två månader fördes hans fall upp på ministernivå. Under hösten har Freivalds diskuterat frågan med sina EU-kolleger och UD har lovat att skicka en företrädare på hög nivå till Eritrea. De åtgärderna hade regeringen kunnat vidta redan för tre år sedan, helt oberoende av gränskonflikten och Dawits dubbla medborgarskap.

Nåväl, om än sent är det bra att UD nu inser allvaret i Dawit Isaaks fall. Och i morgon tilldelas i alla fall Dawit årets internationella journaliststipendium av Örebro läns journalistförening. Dawits familj, stödkommittén och ambassadör Folke Löfgren kommer att delta i mötet i Örebro. Läs mer i Nerikes Allehanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *