Categories
Dawit och Eritrea

Livstecken från Dawit

Dawit Isaak lever. Han sitter fängslad i Karsheli-fängelset i centrala Asmara, berättar en trovärdig källa. Han får utföra hårt arbete i fängelset, vilket tyder på att han behandlas som en dömd brottsling och inte som en häktad. Dawit hjälper sina medfångar genom att sköta smärre inköp åt dem. De övriga journalister som fängslats sedan tillslaget mot pressen i september 2001 sitter dock inte i samma fängelse (även om de fängslade regeringsmedlemmarna i G15 enligt Gedab News också ska ha suttit i Karsheli).

Detta är det första oberoende livstecknet från Dawit Isaak sedan CPJ i april 2002 rapporterade att han förts till sjukhus för att få vård för post-traumatisk stress som skulle ha uppstått genom tortyr.

Källan bekräftar uppgifter från Amnesty om att Dawit hålls fängslad i polisstation 2 i Eritreas huvudstad Asmara (bilden), också känd som Karsheli eller Karchele (av carcere – italienska för fängelse). Dit ska de fängslade journalisterna ha förts efter sin hungerstrejk våren 2002.

Karsheli-fängelset i centrala Asmara

Dawit har nu suttit fängslad i 1265 dagar. Det är lika fantastiskt att höra att han lever som det är förfärande att höra under vilka villkor han hålls fängslad, utan vare sig åtal eller rättegång. Läs mer på Freedawit.com – och skriv på protestlistan!

Rättelse: Vi hade fel och posten har korrigerats – Karsheli är polisstation 2 och inte polisstation 1, klargör Semere Kesete som själv har erfarenhet av Eritreas fängelser. Och för att citera honom: ”Anyway, it is all the same place of agony.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *