Categories
Politik

Göran Hägglunds börda

Syskonskap hittar nästa utrikesminister i Göran Hägglunds linjetal. Själv hittar jag mest unkna papistiska idéer om att aidsepidemin ska stoppas genom att predika avhållsamhet och trohet.

Mitt i ett mjäkigt tal utan udd (”balanserat” på Syskonskap-ironiska) om svensk utrikespolitik slår den blekaste av de borgerliga tjattarna fast att:

”kampen mot aids inte handlar enbart om kondomer och bromsmediciner – utan även om värderingar. […] Och att trohet och färre partners är viktigt att främja för att kunna bekämpa aids.”

Nu är det ju så att avhållsamhet och trohet inte hjälper mot aids. Så länge man har skyddat sex kan man förstås ha hur många partners som helst utan risk. Likaså kan det räcka med att ena parten gör ett snedsteg för att oskyddad trohet ska smitta den andra med hiv.

Men det låtsas inte Hägglund om. I George Bushs anda vill han avsätta 300 miljoner kronor extra för att predika avhållsamhet i Afrika.

Mellan raderna läser vi gammal hederlig missionärsrasism i idén att aidsepidemin beror på att afrikaner inte kan hålla sin sexualitet i styr. Vildarna ska tuktas, kristnas och civiliseras!

Tack och lov är det nog bara Syskonskap som tycker att Hägglund skulle vara ett lyft över Laila Freivalds förtvinade förvaltningspolitik.

Fler kådisspaningar (pun intended):

5 replies on “Göran Hägglunds börda”

Det är uppenbart att värderingar i kampen mot AIDS av någon anledning är kontroversiellt och sticker i ögonen på en del liberaler, men Hägglund är nu inte så udda som man genom Mothugg kan tro. Till och med tidningen Expressens liberala ledarsida – knappast känd för vare sig ”unkna papistiska idéer” eller mörkblå ”missionärsrasism” – har insett att värderingar är nödvändiga i kampen mot AIDS. I en ledare skrev tidningen i en kommentar till debatten om Bush och Aids:

”Lika viktigt som den exakta penningsumman är att rätt saker görs i kampen mot aidsdöden. Här har Bush stött på mycket kritik, inte minst från svenskt håll, för sitt fokus på avhållsamhet som en viktig del i kampen mot hiv.
Det är en kritik som i mycket skjuter över målet. Avhållsamhet och trogenhet är vid sidan av ökad kondomanvändning nödvändiga element i en strategi för att vända utvecklingen i Afrika. Det går inte att ersätta det ena med det andra.
Afrika söder om Sahara befinner sig i en katastrofsituation med runt 30 miljoner människor smittade av hiv. Det är uppenbart för var och en att sexualbeteendet måste förändras.”

Intressant också att Mothugg påpassligt klipper bort meningen i Göran Hägglunds tal ”Att kvinnan måste få bestämma över sin kropp och sexualitet”.
Hägglund:

”Spridningen av hiv/aids kan bara stoppas genom nätverk av stater och organisationer som är helt inriktade på att förebygga och bekämpa epidemin, krossa den stigmatisering som smittade människor lider under och se till att även fattiga har tillgång till bromsmediciner.

Det bör sägas att kampen mot aids inte handlar enbart om kondomer och bromsmediciner ? utan även om värderingar. Att kvinnan måste få bestämma över sin kropp och sexualitet. Och att trohet och färre partners är viktigt att främja för att kunna bekämpa aids.”

Finns Paul Valö på riktigt? Skildringen av Hägglunds Almedalsvecka är liksom lite för kul för att inte vara skrivet under pseudonym. Och vad är ”doktorand i statsvetenskap” för ett Buttericksskägg egentligen?

Paul Valö är en psuedonym, inte för att innehållet i bloggen är för känsligt utan för att man kan ta ut svängarna lite i språket ifall man låter en fiktiv person berätta något som man själv har varit med om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *