Categories
Dawit och Eritrea

Rotary bondar med regimens reklammakare

Diktaturkramare finns där man minst anar det, lyder ett gammalt djungelordspråk här på Mothugg. Vårt senaste tillskott i kramklubben är Rotary, som på onsdag ordnar en ”community night” om Eritrea på Världskulturmuseet.

På onsdag kväll står Rotary Mölndal för underhållningen på Världskulturmuseet här i Göteborg. Ungdomsorganisationen Rotaract presenterar sitt brunnsborrningsprojekt i Eritrea, Alem Bennet reflekterar över kulturella skillnader och några göteborgska eritreaner som inte namnges presenterar ”Eritrea som turistland, affärspartner och ett land som önskar knyta närmre relationer till Sverige.”

Nog låter det trevligt. Vem kan ha något att invända mot att borra brunnar? Och kulturmöten är ju alltid mysiga och opolitiska, inte sant?

Men så enkelt är det förstås inte.

För det första vet ju alla som följt fallet Dawit Isaak att Eritreas regering inte alls vill knyta närmre relationer till Sverige. Ambassadören i Stockholm försöker tysta politiker och press som engagerar sig för den ende svenske samvetsfången. Regeringen i Eritrea har – efter mer än fyra år – fortfarande inte låtit den fängslade göteborgaren träffa en advokat, sin familj eller svenska myndigheter.

För det andra går det inte att bedriva humanitär verksamhet i Eritrea utan att tvingas dansa efter regimens pipa. Den ena biståndsorganisationen efter den andra har tvingats att lämna landet. Nu låter Eritrea inte ens FN fullfölja sitt uppdrag att övervaka den omtvistade gränsen till Etiopien, samtidigt som president Isayas Afeworki rustar för ett nytt krig.

Så nog undrar man varför Rotary så villigt bidrar till att sprida de bisarra sagorna om Eritreas sociala framsteg och blomstrande turistnäring. Sanningen är ju att 2,3 miljoner eritreaner hotas av hunger i dag för att deras regering håller dem som gisslan. Dawit Isaak är tyvärr inte ensam: Hela Eritrea är ett fängelse.

Nog hade det varit taktfullt av Rotary att åtminstone bjuda in någon som kan ge den bilden av vad som händer i Eritrea. Istället bjuder de in regimens reklammakare här i stan – förmodligen samma personer som dök upp på mötet på Dawit Isaaks 40-årsdag i Göteborg. Den gången gjorde de sitt bästa för att förstöra tillställningen genom långdragna utläggningar om allt utom själva sakfrågan och hotade journalisten Khaled Abdu, som satt med i panelen.

Inte de trevligaste kompisar Rotary Mölndal har valt för sin community night.

2 replies on “Rotary bondar med regimens reklammakare”

Hej Jag undrar hur mycket du vet om Eritrea och Eritreaner som bor i Sverige. Jag är ingen Diktaturkramare eller reklammakare. Du behöver samla mer fakta innan du skriver veta vilka vi är. Jag ställer gärna upp och möter dig för att lära dig mer om landet Eritrea vi vill att även du ska vara vår vän. Vi är ute efter fred och inte efter krig och konflikter som vissa av er påstår.
Hälsningar från En stolt Eritreansk/Svensk kvinna som försöker skapa vännskap mellan två länder!

Alem Bennett

Alem, du vet precis som alla andra eritreaner vad som sker i dagens Eritrea. Vad är det för fel att ställa krav på regimen i Asmara.Över 5 år utan rättegång för journalisterna talar väl sitt tydliga språk, om hur det står till med Eritrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *