Categories
Danmark Friktion Politik

Fortsätt försvenska Skåne

Landskrona visar vägen när de förbjuder eleverna på Gustaf Adolfsskolan att tala andra språk än svenska. Nu är det hög tid att slutföra försvenskningen av Skåne.

Efter freden i Roskilde 1658 förde svenska myndigheter en ansvarsfull kulturpolitik för att avdanska och försvenska Skåneland. Skånes nya herrar krävde att adel, prästerskap och borgare i Skåne skulle acceptera svenska seder och lagar. Tryckning och införsel av danska böcker förbjöds, svenska blev enda tillåtna språk i skolor och kyrkor, endast svenskar utsågs till kronans och kyrkans ämbeten i landskapet och Lunds universitet grundades 1666 för att ytterligare bidra till försvenskningen. På den tiden tvekade man inte heller att ge otvetydiga incitament för att göra svenskan mer populär bland skåningarna.

Men uppenbarligen gick försvenskningen ändå inte långt nog. Än i dag håller många skåningar på sin särart, inte minst i språket. Varannan tittare flydde SVT:s juldrama Snapphanar för att de inte hittade till rätt sida på text-tv. 350 år efter freden i Roskilde tillåts skåningar fortfarande att tala en obegriplig rotvälska på gränsen till danska.

Det är hög tid att tvinga dem sluta med sina diftonger, skorrande R och uttryck som annaförtaen, dörrahull och fröjtapåror. Särskilt borde alla fobbickar och ålahoen till skånska politiker tvingas använda svenska, så att man kan förstå all mög och vrövvel de spottar ur sig i debatten.

7 replies on “Fortsätt försvenska Skåne”

Nej nu!
Varför dessa påhopp på det vackra skånska språket? Och de där övertygande metoderna är verkligen inte något vi minns med den värme och glädje som ni svenskar tycks tro…
Sjöbo för ever!
//Tobbe

Nu får du nog ta och kränga upp dina mögija hossor och tänka om! Skånskan som är så vacker!

Nu förstår jag vem läraren i götet var som en skånsk student hänvisade till för ett tag sedan. När vederbörande hörde att den nya läraren kom från Skåne utbrast närmast ett tårfyllt glädjerop:

– “Äntligen någon som inte kommer att trakassera mig för min dialekt”.

Utvekkla it skaanskt skriftsprog som lärs ud po di skaanska skolorna, faa vaara skaanska ungdommar att vaarda sitt sprog. Lär nyblijvna skaaningar vaart daijliga sprog. Stoppa forsvenskningen nu!

// Nikke

Hur ni än gör kommer vi ALDRIG att glömma vart vi kommer ifran och vilka vi är!!! Däremot skulle Sverige (förtryckar staten nr 1) be om ursäkt, betala skadestand till det skanska folket för alla mord som begicks under försvenskningen av Skane. Ca 40% av männen i strdbar alder avrättades enbart för att förhindra nya upplopp/resningar mot den nya makten!! Mord, folkmord ingenting annat!!!!!!!! Detta glömmer vi aldrig!! Men varför är det sa att ingen talar om hur det igentligen gick till?? Vill man inte eller vagar man inte?? I skolan far barnen lära sig historien fel, försvenskad naturligtvis med skaningar och danskar som de elaka. Nä säg sanningen istället men det gör ni svenskar inte för ni vet vad ni har gjort!!!!!!!!!!!!!!!

hmm det ubehagelig læsning, syntes skåningene har været udsat for nok af den slags, de har en anden kultur og historie som der skal værnes om og som der bliver gjort i takt med udviklingen af øresundsregionen, og det er de også i deres gode ret til og have, det har alle mennesker, godt hjulpet på vej af Europa.

i dag har vi heldigvis i vores del af verden fred og åbne grænser indbyrdes handel og samarbejde, som sag har vi nu øresundregionen, det skal vi holde vedlige om samtidig er skåne sammen med Sjælland fyldt med fortidsminder der fortæller den meget spændene skandinaviske historie,

vh Sjælland-skåningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *