Categories
Dawit och Eritrea

Sex eritreanska fotbollsspelare hoppar av

Sex eritreanska landslagsspelare söker politisk asyl i Angola efter lördagens kvalmatch inför African Cup of Nations, rapporterar CNN. Avhopparna vägrade i måndags att följa med hem till Eritra på grund av instabilitet och mäniskorättsövergrepp.

Hur matchen gick? 6–1 till Angola, som leder grupp F med nio poäng efter tre matcher. Eritrea ligger tvåa med fyra poäng, fast man får väl gissa att det blir svårt att hålla den positionen efter det här.

Flyktingströmmen från Eritrea ökar stadigt, rapporterar Oslo-baserade Afrol News:

While this is the first case of Eritreans seeking political asylum in Angola, in other parts of the world a growing stream of Eritrean refugees is being observed. While many Eritreans flee from the harsh economic realities in the country – one of the world’s poorest – most cite political reasons.

Och trots att repressionen i Eritrea ständigt hårdnar, avvisar de flesta europeiska länder rutinmässigt eritreaner som ekonomiska flyktingar utan verkliga asylskäl. Priset i cynism tar norska Utlendingsdirektoratets Knut Holm i en kommentar till Afrol News:

Knut Holm of the Norwegian Directorate of Immigration told afrol News he flatly rejected every Eritrean claiming to have opposition views and seeking political asylum in Norway. He defined them as liars: “There is no opposition in Eritrea – it is forbidden,” he explained.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *