Categories
Göteborg Politik

Stallman, såå 1.0

Sommar och regn, så vi passar på att städa bland våra halvfärdiga utkast. Här en spaning från när fri programvara-gurun Richard Stallman talade inför ett fullsatt Draken i mitten av maj.

Det är förstås mycket som är gulligt med Stallman. Han predikar en fin allmän snällmoral – “pass on to others the same freedom you got from us” — och får uppenbarligen många att känna sig delaktiga i en viktig rörelse. Han driver med sin egen sekterism på ett småskoj sätt (att dissa Microsoft och Bush-administrationen får väl däremot ses som billiga poänger inför den publiken). Och så ser han precis så kufisk ut som man skulle önska.

Men överlag kändes Stallmans budskap ganska mossigt. Som om utvecklingen sprungit ifrån honom.

Och jag syftar då inte bara på att han ägnade halva talet åt att förklara varför man ska säga “GNU plus Linux” istället för bara Linux (vilket förstås är helfånigt om man inte som Stallman vill hajpa sin egen betydelse), varför man ska säga “free software” istället för “open source” (couldn’t care less), eller varför Piratpartiet inte borde kalla sig pirater.

Nä, mossigheten illustrerades bäst mot slutet av väckelsemötet, när en webbutvecklare från Göteborg frågade Stallman hur han ser på webbapplikationer:

[Audience member 4:]

Web applications are inherently evil then?

[Richard Stallman:]

Yes, for doing your computation, you shouldn’t use a web application. You should use software that you can install on your computer, you should do your computing on your computer.

Alltså: Webben är okej för att söka information, men tar man de fyra friheterna på allvar ska man inte använda några program som inte rullar på ens egen dator (inklusive ens egen webbserver).

Ungefär där gick jag och drack öl med Palle K på Pustervik istället.

I vilket fall, jag tror att RMS ställningstagande mot webbapplikationer visar att fri programvara-evangeliet har missat tåget en aning. Bergh, som bytt från Microsoft Onenote och Outlook till Google Notebook och Calendar, hade nyss en spaning om att Microsoft förlorar mot Google just för “Microsoft har missat att lokalt lagrade filer är på väg ut”. Och inte bara filer, program. Det kommer nog att dröja ett tag innan Google Docs blir ett användbart alternativ till lokala officeprogram, men webbläsaren blir allt mer vårt primära operativsystem.

Visst kan man installera program på sin egen webbserver, om man nu har en. Jag skulle kunna hålla reda på min tid med Web Calendar eller köra Aniga här på Mothugg för att hantera mina bilder, eller installerat en WordPress-plugin för att visa vilka låtar jag lyssnar på. Men då skulle jag missa hela poängen med tjänster som Google Calendar, Flickr och Last.fm, ja hela poängen med social software, Web 2.0 och allt det där, ni vet.

I det perspektivet känns det som att Stallman borde uppdatera sitt evangelium. Open source-modellen (förlåt, fri programvara) må vara på god väg att vinna kriget om våra burkar, bara för att förlora freden. Det spelar ju ingen roll om min dator är helt renad från proprietära program, om det enda jag gör med min fria webbläsare är att säja om inte min själ så åtminstone min integritet till Google. Och Google-imperiet blir allt mer ondskefullt, just genom sin totala kontroll över vad vi gör på nätet.

Problemet som Stallman berör är alltså viktigt och riktigt, men hans lösning absurd. Att hävda att vi bör köra alla program lokalt är som att predika celibat som preventivmedel. Funkar i teorin, men man missar allt det roliga.

Uppdatering ombedes, alltså. Annars lär Stallman bli lika förbisprungen som Microsoft.

5 replies on “Stallman, såå 1.0”

Spännande, det känns som att hela grejjen med webbapplikationer är det nya bloggandet – med andra ord, en grej som förutspåddes i slutet av nittiotalet, dissades efter dotcom-döden, och nu är verklighet.

Jag minns när jag var i San Francisco på utbyte sommaren 99, och det var tal om att “tunna klienter” utan särskilt mycket processorkraft skulle ta över datavärlden. Minns att jag tyckte det var en cool grej… jag till och med abstraherade denna tanke från datorkontexten. Pratade om att leva mitt liv enligt “tunn klient”-etiken – inte ha något “lokalt”, inte äga och underhålla en massa grejjer, men ha tillgång till allt (genom att exempelvis hyra prylar).

Ja, det där snacket har väl funnits med ett tag, ännu tidigare gällde det terminaler uppkopplade mot en centraldator (en mer hierarkisk modell således).

Kan meddela att jag precis fått min tunna klient på jobbet återutbytt mot en “gammal hederlig” burk med hårddisk… vet dock inte om jag ska tycka att det är bra eller dåligt.

en av anledningarna till att jag vill dö det är att världen håller på att gå över till (ofria) webapps från fria vanliga apps

rms/fsf har inte ngn bra lösning på detta än

fria protokoll, fria webapps man kan (om man vill) köra på egen server

t.ex. wordpress framgångar har tröstat mig lite (trots att det är br… php) pga det är ett program som vissa kör som central (i praktiken ofri) webapp och vissa (de som vill) kör en hembakt version

men som du säger social software som del.icio.us och last.fm de är inherently centraliserade som det är nu; tycker de borde få en rejäl bakläxa och centraliserade meningslösa kloner som del.irio.us har inte löst problemet (frassle var nära – vad hände?)

exempel på bra:
track-back-systemet bloggar emellan

exempel på centraliserat = vanskligt
allt vad last.fm heter

[…] Man kan änna befara att mänskliga rättigheter är som Richard Stallmans fyra friheter: Öppen källkod-program (förlåt, fri programvara, för att vara RMS-PK) må vara på väg att vinna slaget om våra persondatorer, men när allt mer av vår skärmtid skiftar till webben, och dess centraliserade applikationer, blir Stallmans fyra friheter en uppförandekod för en historiskt överspelad teknologisk fas. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *