Categories
Nordkorea

Turist i Nordkorea

Koreakonsult: Dag 2: Frukost. Stadsrundtur, Mangoendae (Kim Il Sungs födelseort), stora monumentgruppen i Mansudae, Pyongyang tunnelbana, tornet av Juche-iden. Lunch. Avresa till Myohangsan-bergen (170 km från Pyongyang). Bergsklättring, vattenfall, picknick. Transfer till Hotell Hiangsan. Middag på hotellet. Karaoke i baren.”

Jag vill åka nu.

12 replies on “Turist i Nordkorea”

För övrigt tyckte jag den här bilden http://koreakonsult.com/pic… var fin. En liten spontan hyllning till den älskade store demokratiska ledaren.

http://www31.brinkster.com/… kan man läsa en text om den fantastiska Kamrat Kim Il Sungs revolutionära verksamhet. Jag vill tacka våra kamrater i Svensk-koreanska föreningen som ser till att vi får lära oss saker som att Kamrat Kim Il Sung inte känner till ord som trötthet eller vila. Vilken man. Vilken Man.

Ja, men Kim Jong Il ligger inte långt efter. Det sägs till exempel att han vann Pyongyang maraton utan att ens ha tränat och första gången han spelade golf gick han 18 hål på 18 slag. Och när han tillträdde som ”den käre ledaren” så blommade äppelträden – i november! Till och med naturen stämde in i personkulten.

Men jag hittade Patrik Paulovs redan klassiska reportage från RKU:s resa på nätet (http://www.paer.nu/rkuarkiv…):

”Potatisrevolutionen är fråga om att öka livsmedelsproduktionen. Men i det läge som råder handlar potatisen, precis såsom en ung korean uttryckte det för oss, om landets och socialismens överlevnad.”

Vilket land!

”I Nordkorea arbetar hela folket tillsammans mot ett gemensamt mål, såsom endast ett socialistiskt land med en planerad ekonomi kan göra. Man drar sig inte för att pröva nya revolutionerande lösningar.”

Fantastiskt. Det kallar jag demokrati! När ALLA jobbar mot samma mål. Undrar vad som händer med som INTE gör det?

Jag antar att det i DFRK är som på Kuba – att det står inskrivet i grundlagen att Socialismen är Evig. gång på gång visar de socialistiska staterna upp sig som fantastiska demokratiska förebilder. Och det är så skönt att RKU, Svensk-kubanska föreningen, Svensk-koreanska föreningen m.m finns som kan sprida denna tanke till oss stackars förtryckta svenskar.

Jag läste nyss ett antal artiklar från Svensk-Koreanska föreningens hemsida. Aldrig någonsin har jag väl blivit så upplyst om hur världen verkligen ser ut. Den store ledaren Kim Il Sung leder sitt land på ett utomordentligt sätt. Leve den Demokratiska Folkrepubliken Korea. Antiimperialismens bastion. Ps. Artiklarna är mycket användbara för SVT-programmet Faktum och deras China TV.

Tror inte alls att RKU enbart hade positiva saker att säga, men däremot har de ju en annan åsikt än vad det liberala media har. Så fort man säger något positivt så heter det alltid att man ”hyllar” landet. Vad det handlar om är att man måste ta det som sägs om Nordkorea i det borgerliga media med en nypa salt i dessa tider då ingen får vika av ifrån ”den enda vägen”.
Nej, Nordkorea är inget ”perfekt” land.
Ja, Nordkorea har sociala rättigheter -rätten till arbete, gratis skola, vård och omsorg, det är inte alls den utslagning som finns i många andra fattiga länder, osv.
Personkulten måste ses ur ett historiskt/kulturellt perspektiv, men jag antar att det inte spelar någon roll vad man än säger, ty Bush har ju sagt att det handlar om en ”ondskans axelmakt”. Och då måste det ju vara sant, han har ju verkligen varit sanningsenligt tidigare…..eller?
Tänk själva!
Varför inte åka till Nordkorea själva?, tala med utländska hjälparbetare i landet, många har en helt annan uppfattning om situationen i landet än den vi ständigt matas med.
Det finns både negativa och positiva saker med Nordkorea, Nordkorea är varken himmel eller helvete.

Jag tycker inte det är vidare konstigt att Nordkorea har svårt med ekonomin med tanke på den massiva bojkott som landet råkat ut för. Jag tror inte heller är mycket fattigare än många länder i regionen.

Tror inte Sverige hade varit speciellt mycket rikare om vi blev bojkottade av resten av världen och levde under ständigt invasionshot.

Skulle man kuna resa till nordkoera?
pratar dom engelska eller måsste man kunna koreanska?

nordkorea är värsta diktaturen de sätter folk i läger och låter barnen svälta och tvingas arbeta åk aldrig dit!!!

Jag har inte läst Paulovs reportage tidigare, men det var… intressant. Naturligtvis har man en mediapåverkad bild av landet, men eftersom det är ett helt slutet land så är inte det så konstigt. Den objektiva bilden existerar ju inte, eftersom samtliga besökare, även Paulov, bara får den bild som “den käre ledaren” vill bjuda på.

Något är väl uppenbarligen fel i landet eftersom man inte låter folk resa hur de vill…

Jag visste inte att folk som lever i ett fritt land som Sverige kunde hjärntvättas som om de levde under en sån regim som finns i Nordkorea! Den stora ledaren bla bla bla, ett gott skratt får man dock. Jag gillar Nordkorea, och bara av en orsak. Det är så fruktansvärt sjukt och annorlunda land, finns inget land i världen som kommer i närheten av det. Jag vill åka dit innan regimen störtar och prova på något så extremt. Men jag vill inte åka med en guidad tur, finns det poliser/koreaner att muta vid gränsen så man kan åka relativt fritt där inne? Eller andra turer som tar en över hela landet?

/Simon

Vi drar til Nordkorea i april neste år etter å ha tatt den transsibirske jernbane fra Moskva til Beijing. Jeg tror, eller er sikker på, at det blir en veldig spesiell reise. Jeg har lest ganske mye om Nordkorea, men er sikker på at jeg uansett kommer til å bli overrasket over hva vi får se, eller heller kanskje ikke se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *