Categories
Politik

Rasbiologi på DN:s ledarsida

Varför vinner kenyaner alltid maraton? Varför dominerar västafrikaner 100 meter? Och varför är finnar så bra på att åka skidor? Det beror på generna, förklarar vetenskapskolumnisten Jenny Jewert på DN:s ledarsida (16/8).

Ah, inget piggar upp som lite gammaldags rasbiologi i en upphottad genetisk förpackning! Nu väntar vi bara på att Jewert ska plocka fram den gamla klassikern The Bell Curve, för att förklara varför svarta är mindre smarta och varför asiater är så flitiga. Kan det bero på generna, månne? (tipstack till Andrej)

11 replies on “Rasbiologi på DN:s ledarsida”

Hördu Johan, har du något sakargument i frågan eller tycker du mest att man ska undvika att tala om att gener finns och hur de fungerar?

I en perfekt värld så kan ju givetvis alla bli precis lika duktiga och framgångsrika i vad de företar sig.
I den krassa verkligheten jag lever i är det ju inte så, tacka högre makter för det: utan denna biologiska mångfald skulle livet vara ganska tråkigt på planeten Tellus, eftersom alla skulle se likadana ut, ha samma intressen och arbeta med samma sak…

Berje: Nej, min poäng var inte att argumentera, utan att ironisera.

I sak hade jag kanske spekulerat t ex kring skillnaden mellan rasbiologins kollektivism och genteknikens individualism, eller kring den emancipatoriska potentialen i genteknik och transhumanism, den dag vem som helst (i princip) kan skaffa kenyanska vader.

Men ibland är det roligare att bortse ifrån sakfrågan.

Idag slår DN till igen – nu på vetenskapssidan.

”Kenyaner dominerar stort i långdistansloppen i årets OS. I sprinterloppen däremot vinner oftast människor med västafrikanska rötter. En stor del av förklaringen ligger i generna.”

Karin Bojs har en lång artikel om kenyanernas förträfflighet.

Det är nog bara en tidsfråga innan IQ-frågan kommer upp på DN, precis som du skriver. Och det är då det är bra (och inte bara rätt) att vara liberal, så att man kan hävda att man ska utgå ifrån individer och inte kollektiv.

Sossarna, däremot, måste ångra alla tillfällen de använt begreppet ”män som grupp”, ”kvinnor som grupp”, eller ”invandrarkollektivet”.

Om genetiska skillnader mellan olika folkgrupper (polulationsgenetik) får vissa konsekvenser är det ett av naturen givet faktum. Det har i sig inget med politik att göra. Moral och politik får inte naturvetenskapliga storheter att böja sig för dess vilja. (Tvärtom är de en effekt av biologiska processer…)

Man kan naturligtvis skjuta budbäraren, iofs. om det nu får en att känna sig bättre…

/GCL

PS.

Och ja, om sådär en tio-tjugo år kommer kanske the Bell Curve att rehabiliteras. Genetiken går framåt med stormsteg – t.ex. genom Hapmapprojektet, som kommer att ge en mer detaljerad bild av skillnader mellan olika folkgruppers genom.

På samma sätt går intelligens- och hjärnfoskningen framåt. Det ganska grova IQ-måttet kommar att överges till förmån för rent biologiska mått, via t.ex. fMRI, etc.

DS.

Vill ni bli mörkrädda, så läs finska statsministerns farsas uttalanden om rasbiologi. Tyvärr inte sett att det skulle väckt uppmärksamhet i Sverige.vi närmar oss 30-talet i rasande takt.

Men min vän. Om det inte finns nån egenskap som gynnar t.ex kenyaner vad gäller löpning, så är det ju mkt svårt att förklara att typ 80% av alla lopp vinns av kenyaner som just råkar ha gener för långa underben…

Vi bär fortfarande spår av rasbiologiska teorier som blommade upp under en tid när behovet av att höja den egna identiteten och tro att den är bättre och överlägsen en annan. Känner man sig liten och menlös kanske man känner sig bättre om man kan säga att man är högre stående än andra. Det bottnar väl i en slags mindervärdeskomplex och då var det så illa att det fanns det ett kollektivt sådant skulle man kunna säga. Idag är man mer inne på att det faktiskt inte finns raser på samma sätt som i djurriket. Vi är mycket mer blandade.

Läs detta och baxna.

Ja, ja statistiken är uppenbar och forskningen likaså. Jättebra jobbat, riktig smartass den här Jenny.

Men vrf. dra upp att dom skulle testa han, är det nödvändigt? Kan folk inte låta pojken leva eget liv? Eller biten om doping. Kan verkligen en sådan journalist få en artikel i en ganska så stor svensk tidning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *