Categories
mänskliga rättigheter Politik

Tre sätt att förbättra valhemligheten i Sverige

Valdagen till ära har statsvetarkollegerna Stefan Dahlberg, Göran Duus-Otterström och jag skrivit en artikel till DN Debatt, där vi kritiserar den bristande rösthemligheten i det svenska valsystemet.

Rösthemligheten slås fast både i Regeringsformen (kap. 3, §1), FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (art. 25[c]) och första tilläggsprotokollet till Europakonventionen (art. 3). Rätten till rösthemlighet är en central demokratisk princip för att garantera att valen fritt uttrycker folkets vilja, samtidigt som den försvårar korruption och röstköp: Kan din röst knytas till din person kan den också knytas till bestraffning eller belöning.

Men i Sverige förväntas väljare botanisera bland valsedlar där både andra väljare och valförrättare kan se deras val. Den som vill dölja sin avsikt måste aktivt plocka åt sig flera partiers valsedlar, eller ta med dem hemifrån. Det är ett system som inte förmår skydda rösthemligheten fullt ut, vilket brukar förbluffa internationella vallokalsobservatörer och bedömare.

Norskt valbås med valsedlar bakom skynket. [«Stemmeavlukket» av Røed. Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5.
Norskt valbås med valsedlar bakom skynket. [«Stemmeavlukket» av Røed. CC-BY-SA 2.5.]
I artikeln föreslår vi tre alternativ för att förse väljare med valsedlar:

Samtliga metoder skulle förbättra valhemligheten – och därmed valens demokratiska legitimitet.

Nå, gå nu och rösta om ni inte redan har gjort det – och försök rösta så hemligt det nu går.

God valdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *