Categories
Politik Statsveteri

Valsedelskaoset

Det måste bli ett slut på valsedelskaoset i svenska val. Medier rapporterar om hur nazister trängt sig in i vallokaler för att filma vad folk röstar på, och runt om i landet har partier fått sina valsedlar stulna från val- och röstningslokaler. Problemet är lika uppenbart som lösningen.

Ett tiotal nazister tog sig på valdagens förmiddag in i en vallokal i Kärrtorp i Stockholm, skriver DN:

“Enligt funktionären stod en man och filmade personer när de tog valsedlar i lokalen. Funktionärer ska ha reagerat, och bråk ska ha uppstått i lokalen. Därefter ska ett antal av nazisterna skanderat antisemitiska slagord i vallokalen och kastat konfetti in mot valbåsen. En man blev knuffad, men vågade inte anmäla händelsen.”

Utöver denna allvarliga händelse finns det exempel på uppenbara eller förmodade stölder, slarv och felaktig information i val- och förtidsröstningslokaler runt om i landet.

 • I Stöde drabbades både Moderaterna och Miljöpartiet av valsabotage, skriver DN.
 • På Karlbergsskolan i Köping stal en berusad man samtliga valsedlar för Sverigedemokraterna, rapporterar bblat.se.
 • “I Haninge kommun utanför Stockholm har fyra killar i vita skjortor och kostymer lagt ut valsedlar för Svenskarnas parti och samtidigt stulit alla andra partiers”, skriver Aftonbladet.
 • “SD har blivit av med valsedlar i Ekeby och Bjuv. Sen så har valsedlar försvunnit i Malmö och Helisngborg. I Helsingborg är det Moderaternas som försvunnit från någon vallokal,” säger en informatör från Skånepolisen till SVT.
 • Flera hundra valsedlar för Kristdemokraterna stals från röstningslokaler i Sjöbo, rapporterar Skånskan.
 • I Värnamo försvann valsedlar från Svenskarnas parti från en lokal för förtidsröstning, rapporterar P4 Jönköping.
 • I Herrljunga hade någon stulit Moderaternas valsedlar från två vallokaler, rapporterar Alingsås Tidning.
 • Väljare som velat rösta på Feministisk Initiativ men inte hittat valsedlar ska ha uppmanats att rösta på något annat parti, rapporterar SR, och Fi ska ha vägrats lägga ut valsedlar på vissa ambassader och konsulat.
 • I Motala tycks Vänsterpartiet självt ha råkat lägga ut överblivna valsedlar från Europaparlamentsvalet, skriver Corren.
 • I Norrköping har tre Sverigedemokrater protesterat mot att deras egna partivänner har  plockat bort den namnvalsedel som toppades med Björn Felten, enligt NT.

Den här samlingen incidenter visar inte nödvändigtvis att det var värre i valet 2014 än i tidigare val – vi får vänta och se vad statistiken över anmälningar säger. Men sammantaget är incidenterna förstås illa nog.

Vi kan likväl dra några slutsatser:

 1. Problemen beror på att valsedelsutdelningen går till på det sätt den gör: Att väljarna tvingas botanisera öppet bland partiernas valsedlar och att partierna själva förväntas försörja vallokalerna med namnvalsedlar (små partier även med partivalsedlar).
 2. Den öppna och kaotiska valsedelsutdelningen skapar problem både för friheten i valet, eftersom väljare kan bli förhindrade att rösta på det parti de föredrar, och för hemligheten i valet, eftersom det krävs att väljaren handlar aktivt för att värna sin valhemlighet. Och när nazister filmar hjälper det förstås inte ens att plocka åt sig valsedlar från alla partier.
 3. Systemet ger också valfunktionärerna ett omöjligt uppdrag: Å ena sidan ska de hålla ordning och reda på valsedelsbordet och se till att ingen saboterar för andra väljare, å andra sidan kan de förstås inte övervaka bordet hela tiden, eftersom väljare då kan uppleva att deras valhemlighet kränks (även om röstmottagarna har tystnadsplikt).
 4. Valsedelssvinnet kan drabba alla partier. Samtliga partier borde därför ha ett gemensamt intresse av att förbättra systemet.

Således: Det finns många goda skäl att överväga någon av de modeller – valsedlar i röstbåset, enhetsvalsedlar eller valsedelskrivare – som vi föreslog i en debattartikel på valdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *