Categories
Dawit och Eritrea

Kifleyesus dog i fängelse

Den svenske medborgaren Kifleyesus Ogbacristos, som suttit fängslad i tre år i Eritrea i väntan på rättegång, har avlidit, rapporterade Ekot i morse.

Kifleyesus fall visar med tragisk tydlighet hur Eritreas rättskipning fungerar: Han har suttit fängslad i väntan på rättegång, misstänkt för ett brott för vilket han redan både avtjänat straff och frikänts av högsta domstolen. Den 5 januari i år dog han, 57 år gammal, eftersom han inte fått medicin och behandling för sin diabetes.

Samtidigt tycks varken svenska medier eller myndigheter ha lärt någonting. Reportern Daniel Öhman missar helt att koppla fallet Kifleyesus till Dawit Isaak, som också suttit fängslad i mer än tre år i Eritrea, utan vare sig åtal eller rättegång. I båda fallen har medierna valt att vända bort blicken och UD har gjort för lite för sent.

Och precis som i fallet Dawit vill ambassadör Folke Löfgren inte erkänna något ansvar för hur fallet Kifleyesus har hanterats, utan skyller på begränsade resurser:

”Jag vet inte konkret vad vi skulle ha gjort”, säger Folke Löfgren och det är just därför man får vara glad att han lär vara på väg att lämna sin post.

17 replies on “Kifleyesus dog i fängelse”

I fallet med Mehdi Ghezali underläts det sällan att USA:s ståndpunkt kom fram i media.

Jag saknar faktiskt att den eritreanska ståndpunkten i dessa fall förs fram. Dvs den att man inte erkänner det dubbla medborgarskapet för dessa personer.

(Att jag sen INTE sympatiserar med varken den amerikanska eller eritreanska synen på dessa fall, det behöver väl inte tilläggas?)

Mmm… Och nu när de högtidlighåller befrielsen av Auschwitz blir man jävligt sur på att den tyska synen på föreintelsen aldrig lyfts fram i media.

Jag behöver väl inte tillägga att jag inte sympatiserar med nazisterna?

Intressant Max! Kul att det är fler än jag som gör jämförelser mellan de tyska koncentrationslägren och Guantanamo.

Men jag kan hålla med dig. Den tyska eventuellt officiella motiveringen till varför man lät spärra in folk utan rättegång, den hör till sammanhanget och är viktig att känna till. All kunskap är nyttig att ha, eller hur?

Men massmedias huvudinsats bör naturligtvis ligga i att före fram de oskyldigt fängslades sak, det bör gälla såväl i fallen Auschwitz, Guantanamo och Eritrea.

Men man kanske kan tänka sig att cirkus 10% av tiden avsätts för att de olagliga fängslarna ska få lägga fram sina ståndpunkter. För mig är denna yttrandefrihet viktig, ty det är endast om jag känner till fiendens argument som jag kan bemöta dom.

Sorry, när har jag jämfört koncentrationsläger med Guantanamo? Det vore både osmakligt och osakligt att jämföra industriellt massmord med de vidrigheter som pågår på Guantanamo. Så om du letar fram ett konkret citat kommer jag gärna att revidera det.

Mitt: ”I fallet med Mehdi Ghezali underläts det sällan att USA:s ståndpunkt kom fram i media.”

besvarades med: ”Mmm… Och nu när de högtidlighåller befrielsen av Auschwitz blir man jävligt sur på att den tyska synen på föreintelsen aldrig lyfts fram i media.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *