Categories
Politik

Svenskarna som UD glömde

Stockholm Spectator Stambords Paul O'Mahony refererar en story ur Expressen (ej på nätet) om Claes Erik Jarneberg, som satt fängslad på Kuba för att ha hjälpt sin frus familj att försöka fly landet. Men trots att Jarneberg var hjärtsjuk och den kubanska regimen inte ville ge honom den vård han behövde, lyfte svenska utrikesdepartementet inte ett finger för att hjälpa honom och utrikesminister Anna Lindh avspisade hans familj.

Jarneberg är förvånad över hur svenska UD agerade. Men lägg Jarneberg jämte Dawit Isaak, Kifleyesus Ogbacristos, Hemo Amedsson, Calle Jonsson, Mehdi Ghezali och några till som Stambord listar och det blir uppenbart att vilken hjälp man får av UD beror på medierna skriver. Och den som undrar hur medierna väljer och vrakar mellan fall som dessa – läs Katrin Kasströms avslöjande reportage i Dawit och friheten.

Så bestäms värdet av ett svenskt medborgarskap. Alla må vara lika inför lagen, men inte inför utrikesdepartementet.

19 replies on “Svenskarna som UD glömde”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *