Categories
Dawit och Eritrea

Dawit på dagordningen

Sommartorkan är tacksam. Under ett par månader får unga vikarier med fräscha idéer närapå fritt spelrum för att fylla medierna med nyheter. Ofta får då försummade ämnen som inte passar drevet och agendan en chans att bryta igenom.

Just den här veckan återbetalar svenska medier något av sin uppmärksamhetsskuld till Dawit Isaak, den svenske journalist som sedan 2001 sitter fängslad utan rättegång i Eritrea.

Dagens stora förstasidesnyhet i DN:s Göteborgsupplaga finns tyvärr inte på nätet: Intervjun med Dawits barn Yoran, Betlehem och Dinait. Tyvärr gräver DN inte djupare i fallet och har fått centrala fakta om bakfoten.

Men härom dagen intervjuade Studio etts Petter Ljunggren Eritreas ambassadör i Sverige, Araya Desta, som säger att Dawit mår bra och att svenska UD erbjöds att träffa honom 2002, men att inte hade tid (vilket inte skulle förvåna mig, även om UD förnekar det).

Och i eftermiddag ska Esayas Isak, Dawits bror intervjuas i P4:s Efter tre (programmet kan höras på nätet) – om nu inte intervjun fått ge plats åt jakten på de fyra förrymda mördarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *