Categories
Dawit och Eritrea

Eritreas ambassadör vägrade möta kritiken

Eritreas ambassadör Araya Desta deltog på söndagen i ett möte på Folkets hus i Göteborg. Utanför hade medlemmar i Stödkommittén Free Dawit Isaak samlats för att ställa ambassadören till svars för den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks öde. Men ambassadören ville inte möta vare sig kritiker eller medier.

Istället tog han sig in i Folkets hus bakvägen. Medlemmar ur stödkommittén tilläts inte att delta i mötet.

— Eftersom ambassadören inte vill ta emot oss på ambassaden försöker vi ta kontakt så här, men också då vägrar han att möta oss, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak.

Tillsammans med flera pressorganisationer lämnar stödkommittén varje tisdag över ett protestbrev till den eritreanska ambassaden i Stockholm. Men ambassaden vill inte ta emot breven och har till och med blockerat springan under sin dörr för att hindra besökare från att skjuta in protesterna.

Brevledes har ambassaden angripit svenska massmedier och politiker som engagerat sig i Dawit Isaaks fall. Ändå vill ambassaden inte diskutera fallet offentligt.

— Det bevisar att man inte har rent mjöl i påsen när man inte vågar möta opposition, säger Leif Öbrink.

Den svenske medborgaren Dawit Isaak arresterades i Eritreas huvudstad Asmara i september 2001, tillsammans med nio andra journalister och en grupp ministrar i regeringen som hade krävt demokratiska reformer.

Dawit Isaak har varken åtalats eller dömts för något brott, och under de 1.309 dagar som han har suttit fängslad har varken svenska myndigheter eller hans familj fått träffa honom.

Läs mer om Dawit och skriv på uppropet på Freedawit.com.

Och vi noterar till vår förskräckelse att GP inte satt ut namn på vare sig fotografen eller reportern som bevakade mötet. Så lyckas den eritreanska diktaturen och dess hantlangare hota pressfriheten även i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *