Categories
Dawit och Eritrea

Eritreas ambassad svarar

Eritreas regering är uppenbarligen besvärad över den senaste tidens uppmärksamhet kring Dawit Isaak. Ambassaden i Stockholm har skickat ett öppet brev till svenska media om Dawits fall, som publiceras på Alenalki.com.

Ambassaden påstår bland annat att dubbelt medborgarskap inte får bli ett redskap för att förhindra rättskipningen i Eritrea. Ett intressant argument, eftersom ingenting tyder på att Dawit är föremål för en rättsprocess. Han har suttit fängslad i tre år och två månader utan att varken ha åtalats eller dömts för något brott. Regimen har inte ens presenterat några åtalspunkter mot Dawit och de andra fängslade journalisterna, mer än de svepande anklagelser om landsförräderi som ambassaden upprepar i sitt brev.

Dessutom påstår ambassaden att svenska myndigheter skulle bryta mot lagen om de agerar för Dawit Isaaks fall. Det är en grotesk vantolkning av vad Migrationsverket skriver om dubbelt medborgarskap. Att svenska myndigheter inte kan garantera fullt rättsskydd i utlandet till den som har dubbelt medborgarskap och att Sverige har små möjligheter att hjälpa den som råkar illa ut i sitt andra hemland – det är ju bara fakta, som inte minst Dawit Isaaks fall bekräftar.

Men det betyder förstås inte att Sverige därmed har avsagt sig rätten eller skyldigheten att bistå medborgare utomlands. Och än mindre att UD bryter mot lagen genom att göra det. Det är kvalificerat blaj.

Ambassaden kommer också med en rad insinuationer om att grupper i Sverige skulle vara delaktiga i den ”illegala konspirationen” mot Eritreas nationella säkerhet och verka för att störta den eritreanska regeringen med våld. Bland annat får sig riksdagsledamot Rezene Tesfazion (s) en släng av sleven, även om ambassaden inte vågar nämna honom vid namn.

Nej, det finns inte mycket substans bakom den eritreanska ambassadens anonyma brev (om det nu verkligen kommer därifrån – Alenalki brukar inte dra sig för att publicera påhitt). Brevet är mest intressant för att det visar att regimen i Asmara låter sig irriteras av uppmärksamheten i svenska medier. Och det är ju ett gott skäl att fortsätta skriva.

One reply on “Eritreas ambassad svarar”

ERITREA
Eritrean police arrested a bridal couple along with their 18 wedding guests on Sunday night, September 4th, dragging them to jail because they were Pentecostals, authorities said. The seven women and 13 men were attending a private wedding ceremony in the home of the bride when Asmara police raided the house. Breaking into the traditional wedding tent of the groom, the police took him into custody along with his bride, the best men and bridesmaids. Jailed at Police Station No. 5 in Asmara, the 20 prisoners included two key leaders of the Hallelujah Church, Aklilu Habteab and Kashay Imbaye, as well as Zerit Gebreneguse, an evangelist in the Philadelphia Church. The church reportedly had taken careful precautions, as there was no singing or noticeable Christian activity, but somehow police learned about the wedding and arrived just as the ceremony was beginning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *