Categories
Dawit och Eritrea

Baylan i armkrok med diktaturen

Skolminister Ibrahim Baylan kramar om Eritreas ambassadör Araya Desta

Lagom till fyraårsdagen av Dawit Isaaks fängslande kan den regimtrogna Eritreasajten Alenalki.com visa upp en magnifik trofé: skolminister Ibrahim Baylan som kramar om Eritreas ambassadör Araya Desta.

Ibrahim Baylan hade inbjudits att delta i en eritreansk festival 6 augusti för att diskutera integration och utbildning. Frågestunden efteråt handlade dock mer om Sveriges biståndspolitik gentemot Etiopien och Eritrea och Baylan fick ta emot massiv kritik.

Därefter lät sig en aningslös Baylan fotograferas med armen om Eritreas Stockholmsambassadör Araya Desta och frotterade sig med en av president Isaias Afeworkis rådgivare. Baylan tog däremot inte upp fallet med den fängslade svenske medborgaren Dawit Isaak, berättar Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit.

Visst, Sverige måste ha diplomatiska relationer med Eritrea, inte minst för fall som Dawits. Men det betyder inte att svenska regeringsföreträdare ska låta sig användas i den eritreanska regimens propagandasyften.

För ett år sedan bildade vi en stödkommitté för Dawit Isaak och en rad pressorganisationer engagerade sig i hans öde. Sedan dess har medierna brutit sin självvalda tystnad om fallet Dawit. En mängd politiker från alla partier – i Göteborg, riksdagen och Europaparlamentet – har envetet tryckt på regeringen, som äntligen tycks ha insett att den inte längre kan strunta i Dawits öde.

Och inte minst: Genom enträgna uppvaktningar har Dawitkampanjen alltmer tvingat den eritreanska ambassaden att skåpa ut sig själv.

I det perspektivet är Baylans kram ett rejält kliv tillbaka och en propagandaseger för den eritreanska regimen. Se på bilden: Araya Desta riktigt myser över hur Baylan intet ont anande traskar i fällan.

Baylans blunder för oss tillbaka dit vi var för ett år sedan. För fortfarande fyra år efter att Dawit fängslades har regeringen inte skickat någon företrädare på hög nivå till Eritrea för att visa att Sverige menar allvar med kraven på att Dawit och hans fängslade kolleger ska släppas fria eller åtminstone ges en rättegång.

När vi i stödkommittén har krävt att frågan ska hanteras på ministernivå var det inte så här vi menade.

Och dessutom: Många eritreaner i Sverige lever isolerade från den svenska offentligheten. De lyssnar på eritreansk närradio, ser på eritreansk lokal-tv och följer eritreanska webbsajter – som regimens megafon Alenalki. De lever också under en hård press, för de vet vad regimen kan göra mot deras släktingar där hemma om de här i Sverige luftar kritik eller slutar att betala pengar till den eritreanska staten.

För alla dem finns nu otvetydiga bildbevis på hur Sveriges regering bokstavligt talat omfamnar den regim som förtrycker det eritreanska folket.

Inte så snyggt, Ibbe.

One reply on “Baylan i armkrok med diktaturen”

Skönt att se någon annan än radions Vår grundade mening nämna Dawit Isaak. Att Sveriges regering sedan inte gör ett skit för att få honom frigiven borde sedan september 01 inte förvåna någon. Att Ibbe, regeringens alibiblatte, skickas fram för att krama diktaturföreträdarna gör bara att de kan få lite mer trovärdighet bland den ömhjärtade svenska medelklassen än om HSB hade varit på bilden. Inget nytt under molnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *