Categories
Dawit och Eritrea

Svenska eritreaner bojkottar regimen

Nu uppmanar Eritreanska riksförbundet sina medlemmar att bojkotta den tvåprocentiga skatt som exileritreaner förväntas betala till sitt gamla hemland, skriver Josef El Mahdi och Björn Malmström i SvD.

Var fjärde eritreansk medborgare bor utanför Eritrea och de förväntas alla betala två procent av sin inkomst till den eritreanska staten. Uppåt en tredjedel av Eritreas BNP kommer från den eritreanska diasporan, som vi skrivit om tidigare.

Och om man inte pröjsar? Då kan man inte räkna med att få resa hem på besök, åtminstone inte utan att vara säker på att kunna återvända helskinnad till Europa. Det händer också att regeringen kollektivt bestraffar familjer om någon vägrar betala.

Rezene Tesfazion, riksdagsledamot (s), förklarar hur Eritreas ambassad på Lidingö tar hjälp av svenska staten för att öva utpressning mot eritreaner i Sverige:

”Här mjölkar ambassaden folk allt vad de kan. Det svenska skatteregistret gör att de vet exakt hur mycket de ska driva in.”

Till och med socialbidragstagare lär ambassaden och dess indrivare avkräva den frivilliga skatten.

Men allt fler exil-eritreaner tycks ha tröttnat på att betala pengar till en brutal, totalitär regim som låter befolkningen hungra och håller på att driva Eritrea i krig igen.

Att Eritreanska riksförbundets ordförande Tesfai Berhane nu uppmanar sina medlemmar att bojkotta tvåprocentsskatten är därför ett viktigt steg. Inte bara för att bojkotten underminerar regimen, utan också för att den bryter rädslan som råder bland eritreaner i Sverige.

Och förresten, jag käkar gärna upp min hatt (bildligt, alltså) om SvD fortsätter gräva i ambassadens skumraskaffärer.

17 replies on “Svenska eritreaner bojkottar regimen”

Grymt intressant, jag hoppas verkligen att idéerna sprider sig till andra länder.

Dear Mothugg !

SvD and Josef El Mahdi och Björn Malmström with some Eritreans who wonts to have some kind of attention to reach some of their goal, mentioned that the pay of two perscent taxes to Eritrean govenment have got some kind of hided agenda . The probelm is that they have wrong when they say the Eritreans who live here (Sweden)have to pay because of some political press or push. It is not true. I have been my self in September 2005 in Eritrea with out paying any taxes to the Eritrean govenment. But that doesn't mean I don't like to pay or I have never did it. I am happy to pay if I have the apportunity to do so and if I think the taxes I pay go to development of Eritrea, the country I love.

What I would like to say is that before we do our fast conclusions may be we have to face the real reality.

MVH

Begos

http://WWW.move.to/Begos

Please try to write only the truth and before you say something
try to solve the big problem about the so called border issue which
is finished legally. If there is any legal in the world.

You know exactly about the 2% taxes and if you don’t want to pay it is upto you. Those who drean to come to power they may
ask more than that.

Hej!

Jag vill understryka vissa sakfel som författaren presenterar i artikeln.Först en kort bakgrund. Kriterierna för hur ett medborgarskap erhålls i en enskild stat, regleras av den suveräna staten självt. Vidare är varje stat berättigad att beskatta sina medborgare i enlighet med statens bestämmelser. Vilka är då sakfelen i artikeln? 1)Arbetslösa och studenter, betalar en fixerad avgift och innefattas inte av 2% regeln(som studerande, tycker jag personligen inte att den är oskälig). 2)En som vägrar att betala avgiften fängslas inte. Däremot kan denne inte erhålla den “blåa legitimationen”(en typ av medborgarskap för exileritreaner). Utan denna behandlas och likställls man som en utlänning, oavsett ens egentliga ursprung. Det kan i detta fall jämföras med en svensk medborgare som avsäger sig medborgareskapet och behandlas som en “utlänning” när han återvänder. I vart fall, så är den blå legimationen kopplad med många föremåner. Likväl som svensk medborgarskap är förenat med fler rättigheter än andra medborgarskap. 2)Släktingar grips inte om en exileritreaner inte betalar skatten. Detta straff används i ett annat sammanhang och absolut inte detta fall. 3)Vad innebär att vara riksförbund? I vart fall utgör sveriges största eritreanska riksförbund inte av den ordförande som ni nämnnt i artikeln.

Det är verkligen roligt att se att så många är för den regeringen som är så demokratisk och håller de mänskliga rättigheterna så högt.
Eritrea är under en tyran vid namnet Asias Afwerki och han är en diktator, och vi behöver inte gå så långt eller djupt. Dawit Isaak jounalist, använde det DEMOKRATISKA medlet yttrandefriheten men tyvärr fänglsad idag av hans personliga åsikter. Så om detta är demokrati, och mänskliga rättigheter är att människor svälter och inte har tillgång till läkarvård samt medicin, då tycker jag att ni ska betala er 2% och behålla er förmåner och åka ner dit varje år och låsas att vi lever i en fantasidemokrati som i verkligheten är en diktatur.
MVH en Eritrean som kräver rättvisa!

never like eritrea democracy and justic but the u.s.a they think about benzin and gold.

tyvär att komentera eran dödlige syne om eritrea jag betalar 2% för att stödja mitt nation och land för mitt livs skull jag vill inte leva utan eritrea inte ens en dag det e min skyldig het att betala om ni kan så vill vi att ni ska diskutera om ehtopenska soldater som har okoperat mark att det ehtopianska soldater drar tillbaka och lämnar eritrea fri ibland jag undrar om tesfai berhane och rezene tesfatio har den lilla minsta hjärtklappnign för deta land det e mitt fel att ni sitter riksdag och eritreanska riksförbundet en gångs fel är hela livets fel tänk om det var nu ni ska inte få en enda röst från dom besvikna eritreaner angående davit det är inte han som ska lära eritrea om människa rättighet det e dom över hundra tusen som har ofrat sitt liv för männskliga rättighet ofrehet och domokratias vi ska kämpa för för det genom att stödja landet vi är inte svikaren som er

samtliga som kommenterat artikeln vägrar acceptera faktum. Det hålls inga fria val i eritrea, all journalistisk verksamhet som inte styrs av info.ministeriet är förbjuden, samtliga fängslade samvetsfångar har ännu inte släppts.

Vi lever i en diktatur och det är ett faktum. Den store ledaren Afewerki är en tyrann som ertappats 2002 med att smuggla 20miljoner USD till washington i diplomatiska väskor(enligt FBI)

ni som inte vill är eran problem men vi som betalar vi vill betala så låt oss vara i fred tack

Jag hoppas att någon kan knäppa idioten som styr landet.
Man skäms att man är eritrean medtanke på hur de behandlar folk där nere, det är så vidrit så det finns inte. Jag betalar gärna skatt om det går till civila människor men inte till iseyas afewerkis ego. Jag har varit där många gånger och man blir behandlad som djur, det finns inte ord att beskriva…. Hoppas bara på något förändring.

@Eyob: Politiskt våld har Eritrea haft nog av. Jag hoppas istället att Isayas avsätts av Eritreas befolkning, ställs till svars för sina handlingar och ersätts av en demokratisk regering.

Vår land Eritriea är katastrof. Efter 40 år med krig har vi ingen nu.
krig. honger. svält. Vår president är diktator och folken flyr varje dag.

Jag gråter för min land/

Habte

Du som läser har och tänker skriva nåt positivt om Regimen är det en som tycker att folket ska svältas fly landet och mkt hunger, det tråkigaste är nästan hälften av ungdomar har lämnat landet, själv en av de, men jag mår bro, sover utan orolighet, har full respect till det landet jag lever i idag framför allt jobbar som en vanlig mäniska. Men trots allt Eritrea is located inside and down boten in my heart, i belive som day will be beter than 2 day, even de som betalar 2% tycker så hahahahahah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *