Categories
Politik Popkultur

Vita akademiker dansar inte

I går hamnade jag i ett lunchsamtal om plastbröst och dokusåpor, där vänsterpartisten och kristdemokraten enades i i sin förskräckelse över hur silikontuttarna förstör samhällsmoralen. Det bekräftar tesen i senaste Arena: att nymoralistisk vänster och värdekonservativ höger är samma andas barn.

Hårdast slår Magnus Lintons ledare mot de akademiska dystergökar som beklagar sig över “medieålderns trivialisering” och det svällande populärkulturella hav som stavas “såpa, terapi, homo, sex, dans, blogg”:

“Jag tror det är den kommunikativa revolutionen som skrämmer dem som inte dansar. När nån talar om ‘individualiseringen’, ‘bruset’ eller ‘rummet där alla talar men inget blir sagt’ är det i själva verket uttryck för en frustration över att teve- och terapivågen lett till att ingen längre ser upp till en stiff akademiker som flyr så fort kroppar rör varandra.”

Den bet! Inte på mig (som både gillar popkultur och allt oftare dansar påtagligt nykter), men jag känner en och annan som förmodligen redan formulerat ett genmäle.

7 replies on “Vita akademiker dansar inte”

Jodå, frågan är väl om de vågar publicera det.

För den som har en helt annan klassbakgrund än t ex sagde herr Linton så finns det nog betydligt allvarligare saker att reagera mot i dagens samhälle än att folk inte dansar.

Får jag lov?

Är det inte ett väl simpelt knep – en total förvrängning av argumenten – att beteckna exempelvis funderingar över vad som ligger till grund för behoven av silikonbröst (och vilka disciplinerande effekter detta kan tänkas ha, bl.a. för fri, bejakande och mångfaldig sexualitet) som “förskräckelse över hur silikontuttarna förstör samhällsmoralen” och “nymoralistisk vänster”?

Om allt annat än “anything goes” innebär nymoralism så kanske man visserligen borde glädja sig åt denna beteckning.

Vänstra stranden: Japp, fast Lintons poäng är väl också att det finns betydligt allvarligare saker att reagera mot än att folk dansar, och kollar på såpor och bloggar.

Lunchande vänsterpartist: Jo, visst är knepet simpelt, men även de simpla knepen kan vara skoj. Som stiff akademiker vill jag förstås inte framstå som försvarare av silikonbröst, men om inte annat tycker jag att det är en intressantare åsikt för att den är svårare.

Och är det inte ganska intressant att vänster och höger i dag förenas i moralfrågor i Sverige? Vi behöver ju bara gå över ån till Tyskland för att se att det kan vara annorlunda, så vad ligger till grund för den svenska moralkonsensusen? Och vilka disciplinerande effekter har det?

Nåja, vi behöver kanske inte älta det för om man får dra på Veblen-tesen om “conspicuous consumption” kommer plastkroppar snart att vara helt ute, just för att alla kan skaffa dem:
http://xroads.virginia.edu/~HYPER/VEBLEN/chap04.html

…som också återfinns i den här boken om varför vänstern borde stop worrying and learn to love the konsumtionssamhälle:
http://www.harpercanada.com/rs/

Georgij Gapon kan berätta att det av Mothugg förmodade genmälet nu är accepterat, och till allmän glädje kommer att publiceras i nästa nummer av Arena (ute 4/4).

Om valet bara handlade om ekonomi skulle jag rösta på vänstern. Handlade det bara om moral och etik skulle jag rösta på kristdemokraterna. Ser fram emot ett vänsterkonservativt alternativ.

Nymoralisk Kommunist:
Jag håller med. Vad gör alla människor med den där gudomliga friheten? Tja, var tionde sjukhussäng är upptagen av någon som druckit för mycket.

Klassklyftorna kommer nog allltid att finnas där, det gjorde de även i Sovjet. Men man borde sträva efter att minska dem. Det är precis som med frihet en avvägningsfråga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *