Vad mejeribranschen inte vill att du ska veta. Härom dagen tvingades jag än en gång förstöra frukosten och själsfriden för en etisk vegetarian som levt i lycklig ovetskap om hur man gör ost: Jodå, löpe utvinns ur magarna från nyslaktade små söta kalvar.
Categories
7 replies on “Ostkonspirationen”
Men jösses, det är ju välkänt. Berätta för vederbörande om amylasen i brödet också…
Som vanligt finns det utmärkt löpefri ost och amylasfritt bröd. Medveten konsument, du vet!
Jag tror inte att det är så välkänt (vid samma bord satt andra som inte heller visste varifrån löpe kommer). I våras förklarade Arla på mjölkpaketen hur man tillverkar ost och berättade bara att man tillsätter “ett ämne som kallas löpe”, utan att förklara vad det var. Gissar att allt för många ungar skulle skippa osten om de visste…
Låter mycket märkligt (att de inte visste alltså) eftersom detta är ett bland politiskt medvetna vegetarianer länge känt faktum. Ligger på alla nätsidor kirng vegetarianism, Djurens Vänner m m. Jag var vego redan 1981 och då visste jag det. Så jag tycker faktiskt det är rätt dåligt om filosofen kallar sig etisk vego och inte vet om det. Kunskap är makt!
Inte direkt någon hemlighet, alla veggisar jag känner vet om det.
Jag visste det inte, tills alldeles nyligen…
Berätta gärna om amalys i bröd också!???
Angående sanningen om Amylas i bröd läs:
http://www.foodproductdesign.com/archive/1999/1199cc.html
Löpe fria ostar är tillexempel
Västan 10% fetthalt (En hårdost)
Philadelphia
Puck (En sorts mjukost)
Om någon vet någon mer löpe fri ost så skriv gärna :)