Categories
Dawit och Eritrea diktatorer Kuba mänskliga rättigheter

Tuff fajt i diktatorstoppen

Så var det dags för Världens värsta diktatorer 2006 från Parade Magazine. Samma tre diktatorer ligger i topp som i fjol: Sudans Omar al-Bashir, Nordkoreas Kim Jong-Il och Burmas Than Shwe.

Libyens Moammar Gaddafi och Pakistans Pervez Musharraf halkar ut från topp tio, men det beror inte på att de legat på latsidan, utan på att andra diktatorer har knappat in. Årets raketer är Uzbekistans diktator Islam Karimov (plats 5, upp från 15) och Irans ayatolla Seyed Ali Khamane’i (plats 9, upp från 18).

Bland utmanarna har Eritreas president Isaias Afeworki klättrat från plats 17 till 13 och tar sig därmed förbi Kubas diktator sedan snart ett halvsekel Fidel Castro (plats 15, ner från 13). Enda nykomlingen är Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, som går rätt in på plats 18, bland annat för att han låtit skjuta ihjäl obeväpnade demonstranter och arrestera mer än 10 000 politiska motståndare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *