Categories
nätpolitik övervakning Politik pressfrihet

Fotboll 25 gånger så intressant som FRA

Var är gammelmedierna när man behöver dem? Carl Rudbeck lanserar den plausibla konspirationsteorin att FRA-omröstningen inte av en slump inträffar just under fotbolls-EM. Vem orkar bry sig om sina medborgerliga rättigheter när det är fotboll på TV?

“Politikerna måste vara strålande glada över fotbolls-EM och andra liknande arrangemang. Medan vi tittar på sport hittar de på allsköns otyg för att stärka sin makt och göra livet lite osäkrare för alla oss som inte sitter i några integritetsskyddsråd.”

En enkel sökning i Presstext och Retriever ger visst stöd åt konspirationsteorin: Gammelmedierna orkar i alla fall inte bry sig om FRA-förslaget, nu när det är så mycket EM att bevaka. Under den senaste månaden ger frasen “försvarets radioanstalt” sammanlagt 14 träffar i DN, Expressen, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Metro Stockholm, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan — mot 352 träffar för “fotbolls-em” (samma tidningar, samma period).

Å andra sidan, det skrivs ju inte bara om EM. När till och med Hillary Clinton har tröttnat på Barack Obama är han i runda slängar ändå femton gånger mer intressant att bevaka än den thriller som utspelar sig i och utanför Sveriges riksdag.

FRA, EM och Obama i ledande gammelmedier. Antal artiklar i Presstext och Retriever 11 maj till 11 juni 2008.
“försvarets radioanstalt” “fotbolls-em” “barack obama”
Dagens Nyheter 2 34 31
Expressen 3 45 28
Aftonbladet 1 32 29
Göteborgs-Posten 2 84 24
Metro Stockholm 2 56 15
Svenska Dagbladet 2 35 40
Sydsvenskan 2 66 38
Totalt 14 352 205

Nej, det är i bloggvärlden som debatten om FRA-förslaget förs. Eller snarare kampanjen mot, för det är svårt att hitta någon som försvarar förslaget. Jag har inga jämförbara siffror, men följande trendgraf från Knuff visar hur mycket bloggarna uppmärksammat samma frågor under samma period. I stort sett jämt skägg mellan EM och FRA.

Trendgraf över svenska blogginlägg om FRA, fotbolls-EM och Barack Obama 11 maj-11 juni 2008

Anders Mildner frågar sig varför journalisterna struntat i frågan:

“Det märkligaste med FRA-debatten är att den varit så liten. Så liten och tyst att den knappt hörts. Några ledarsidor har skramlat då och då, men den traditionella journalistiken har stått tyst och handfallen. Något som till och med har fått de mest pappersfientliga bloggar att reagera: varför, varför, varför skriver ni inget om det här?”

Min mest välvilliga gissning är att journalisterna helt enkelt inte förstår frågan, som Martin Tunström på Smålandsposten, effektivt sågad av Opassande-Emma. Annars brukar ju Sveriges publicister inte tveka att ta fajten för de medborgerliga friheter som ligger i deras egenintresse. Här står ju exakt samma sak på spel som i buggningsfrågan: Ska staten kunna avlyssna en medieredaktions — eller för den delen vanliga medborgares — kommunikation? Jag vet inte vad man ska bli mest bedrövad av.

(Eftersom det finns alldeles för många bloggar att länka: Andra bloggar om )

3 replies on “Fotboll 25 gånger så intressant som FRA”

Jo, borde ha sökt på “‘försvarets radioanstalt’ OR fra”, men “fra” gav så många irrelevanta träffar i massmedierna (förvånansvärt mycket norska i svenska tidningar, 17 maj-effekt?). Och jag gör det ju extra tufft för fra-debatten i bloggvärlden, eftersom de flesta struntar i att skriva ut förkortningen, vilket bara stärker tesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *