Categories
Politik

Storsvensk kosmopolitism

Frihet och sanning lockades inte av nationaldagen och kallar sig kosmopolit. Därmed hör han till de storsvenskaste av storsvenskar: Vi internationalistiska, opatriotiska kosmopoliter, som ser med avsmak på all form av nationell yra.

Själv tillbringade jag nationaldagskvällen som det förmodat svenska inslaget på en förmodat osvensk grillfest, där vi konstaterade att ingenting väl är mer svenskt än just den kosmopolitiska hållningen. Internationalismen är svenskens nationalism, som Arne Ruth lär ha skaldat.

I Göteborg och andra städer delas diplom ut till nya medborgare som får berätta hur glada de är över att få bli svenskar, åtminstone på pappret. Kungen åkte till svenskgles förort i Södertälje för att nationaldagstala (och lär ha betonat sitt franska påbrå). Nationaldagen har blivit en manifestation för det mångkulturella samhället. Och det är förstås lika fint som det är storsvenskt.

Desto tristare, konstaterade vi vid grillen, att svenskar är så icke-kosmopolitiska i vardagens handling, sin nationella hållning till trots: Vi låter invandrarna vifta med svenska flaggor åt oss och berätta för oss hur kosmopolitiska och icke-nationalistiska vi svenskar är. Men när nationaldagsbuffén är uppäten åker svenskarna hem till villakvarteren och stänger dörren om sig igen — tills nästa år när invandrarna åter plockas fram för att bekräfta svenskarnas självbild som världens bästa, det vill säga icke-nationalistiska, folk.

PS. Själv är jag förstås för kosmopolitisk, det vill säga svensk, för att heja på Sverige i EM.

3 replies on “Storsvensk kosmopolitism”

Om det är så som du säger var det nytt för mig och det låter intressant. Jag var ovetandes om svenskarnas “kosmopolitism”. Min invandrade fru och henns utländska kompisar tycker nämligen vi är väldigt nationalistiska av oss här i Sverige. Känner du till någon studie som undersökt svenskarnas attityder i nationalismfrågan?

Har läst eller rättare sagt, tittat i, en bok, som tildelades Olof Palme-priset (år 2000?), som handlade om sverige-demokraternas bakgrund och historia samt så kallad främlingsfientlighet i Sverige.
Den är skriven av framlidne succeförfattaren Stieg Larsson och Mikael Ekman med flera från Expo. Känner ni till denna “gamla” undersökning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *