Categories
Politik

Caqdas, någon?

För några nya projekt har jag funderat på om jag borde skaffa mig ett riktigt Caqdas-program, för att hantera och analysera text. Men efter att ha skummat utbudet hittar jag inget som uppfyller mina önskemål.

Ann Lewins och Christina Silver, som driver Caqdas Networking Project, gick för ett par år sedan igenom olika program för att hantera och analysera kvalitativa data — eller vad man nu ska kalla den gemensamma nämnaren, för programmen har ofta fler funktioner än så. Naturligtvis väljer man sitt program efter syftet med analysen, och de olika programmen har sinsemellan lite olika fördelar, som sig bör.

Men samtliga program Lewins & Silver jämför — Atlas.ti, Hyper Research, MaxQDA, N6, NVivo, QDAMiner, Qualrus, Transana — saknar minst två av de tre egenskaper jag önskar mig:

  1. Internetbaserat. Eftersom jag växlar mellan datorer och operativsystem vill jag helst ha ett program som ligger på en webbserver. Att lagra och systematisera text på nätet är ju inte direkt raketforskning i dag. Nätbasering skulle dessutom underlätta…
  2. …samarbete, på riktigt. Många Caqdas-program tycks ha något slags merge-funktion, där olika användare kan slå samman sina analyser. Men varför göra det i separata steg, istället för kollaboration i realtid?
  3. Open source. Naturligtvis. Transana (för att analysera ljud- och video) är var öppen källkod, liksom Tams och Weft, som inte ingår i Lewins & Silvers översikt, men de snubblar alla på 1 och/eller 2.

The impoverished social scientists guide to free statistical software and resources listar ytterligare några Caqdas-program, liksom Textanalysis.info men samma sak där.

En wiki då? Den skulle kunna uppfylla alla kraven 1-3, men saknar just de verktyg för att hantera och analysera textmängder som är själva poängen med ett Caqdas-program. Likaså Zotero (version 2 lär göra Zotero både samarbets- och ännu mer nätfähigt): bra på just hanteringsbiten, men saknar analysverktygen.

Någon som har andra förslag eller erfarenheter att dela med sig av?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *