Categories
Politik

Globaliseringen och gåtan med den danska porren

Flensburg är intressant. Inte staden – den har jag inte sett mycket av, även om jag var där i går – utan fenomenet. Den tyska gränsen mot Danmark är som en Maginotlinje av varuhus som kränger alkohol i alla dess former till törstiga skandinaver.

Minns ni globaliseringsteoretikerna? De brukade hävda att globaliseringen, driven av den kommunikationella revolutionen, upplöste nationalstatsgränser och minskade territoriets betydelse. I Flensburg ser man att de ökade möjligheterna att ta sig över gränserna har rakt motsatt effekt.

De fysiska gränskontrollerna har tagits bort, men gränsen mellan de två territorierna är nog så materiell, skarp och viktig som någonsin tidigare. Att människor, öl, vin och sprit flödar över gränsen är inte ett tecken på att gränsen eller territoriet förlorar i betydelse, utan tvärtom. Just för att man kan röra sig över gränsen spelar det roll om man är här eller där.

Den danska sidan gränsen är däremot jämförelsevis obetydlig, men ruvar på en gåta: Danmarks gräns mot Tyskland befästs av ett kluster av sexshoppar. Hur kommer det sig?

Man skulle nästan kunna tro att Tyskland reglerar porr lika restriktivt som Skandinavien reglerar alkohol, så att porrhungriga tyskar söker sig norrut. Men så är det ju inte, utan tvärtom.

Just Flensburg är dessutom staden där Beate Uhse 1962 öppnade världens första sexshop – eller fackhandel för äktenskapshygien, som det kallades. Nu är det en börsnoterad kedja (omsättning 271 miljoner euro) som bär grundarinnans namn och fortfarande har sitt huvudkontor i den schleswigska staden. Kanske är det så enkelt som att danskarna i Aabenraa, Kruså och Padborg snyltar på sina tyska grannars renommé?

8 replies on “Globaliseringen och gåtan med den danska porren”

Jag svarar ja på sista frågan, det handlar om cash och är därmed möjligen väldigt enkelt. I nationalekonomi tror jag visst det heter economies of scope, medan det i neomaterialistisk hiphop teori lite mer grovhugget går under benämningen C.R.E.A.M, eller cash rules everything around me – get the money, dollar dollar, bill y’all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *