Categories
Dawit och Eritrea

Enad front mot fronten

Goda nyheter: Den eritreanska oppositionen enar sig i kampen mot Issayas Afeworkis totalitära regim, rapporterar BBC. Democratic Party, som består av gamla PFDJ-medlemmar, ELF och ELF-RC har enats om en gemensam agenda. Studentledaren Semere Kesetes Movement for Democratic Change har också anslutit sig till Democratic Party.

Som många exilgrupper är den eritranska diasporan splittrad i flera fraktioner, så det är glädjande att se att de nu kan komma över gammalt groll och gemensamt verka för demokratisk förändring.

Jag intervjuade Semere Kesete tidigare i sommar. Som ordförande för studentkåren i Asmara tog Semere strid för studenternas rättigheter gentemot universitetsledningen och regeringen. För det fängslades han utan rättegång, men efter ett år lyckades han, tillsammans med en av sina fångvaktare, rymma från Asmara och ta sig över den militariserade gränsen till Etiopien. I dag befinner han sig i Sverige och söker politisk asyl.

Semeres dramatiska berättelse – bättre än en hel Hollywood-action – kommer att ingå i en bok om kampen för demokrati i Eritrea, som ges ut på Silc förlag i höst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *