Categories
Diktaturkramar Göteborg

Hu Jintao i Göteborg på kungens inbjudan

Den 9 juni kommer Kinas president Hu Jintao till Göteborg på kungens inbjudan för att se ostindiefararen segla in i hemmahamn. Kanske ska han till och med stå på däck. Här måste ju bara demonstreras!

Jag tror det var den 4 juni 1997, alltså på åttaårsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, som vi fått nys om att Kinas vice premiärminister (en i raden) skulle komma till Göteborg på X2000 från Stockholm. Redan då förde Göteborg sin egen utrikespolitik gentemot kommunistdiktaturen. Över Gustav Adolfs torg vajade Kinas röda fanor.

Vi snodde ihop en banderoll och flygblad med texten “We remember June 4” för att möta premiärministern på Centralstationen. Säpo-folket försökte ställa sig i vägen för banderollen och kommunfullmäktiges vice ordförande Lars-Åke Skager (m) skällde ut oss. På det hela taget en himla lyckad aktion. Hu Jintao borde få ett minst lika varmt välkomnande. Nu finns ju dessutom tid att planera.

7 replies on “Hu Jintao i Göteborg på kungens inbjudan”

snabbt länkat Powered by SideRSS Plugin BBC – Science & Nature – Sea Mosters adventure Trustmojo Kulturbloggen – musik, film, sport, filosofi, politik: Kina – 10 röster om mänskliga rättigheterHu Jintao i Göteborg på kungens inbjudan | Mothugg99, our 68: Texter av Karl Palmås 99, our 68 » Hutton om Kina i nya Prospect Great Will Of China (from Sunday Herald) USNews.com: Opinion: Capital Commerce: : Betting on a Liberalized China Debate: ‘Does the future really belong to China?’ by Will

Det var en rolig grej vi gjorde då 97 (är du säker; kan det inte ha varit 96?). Skagers upprördhet och försök att dölja oss väcker än i dag ett roat leende på läpparna.

Nästan så att det vore värt att ta sig till Gbg den 4 jun, bara för att få känna sig som ung (nåja) aktivist än en gång.

Inte helt säker, men jag har ett minne av att jag och Pysen stod på GAT och funderade på om vi skulle hala Kinafanorna på halv stång, just när flagghalaren kom och tog ned dem för dagen. Och han bodde ju i Gbg våren 97, men flaggorna kan ju också ha hissats för ett annat Kinabesök.

Klart du ska komma ned, Johan!

Jag är naturligtvis på. Vilken typ av aktion tänker vi oss? Banderoll? Demonstration? Vi får nog räkna med att det finns krafter som vill skydda karln från protester. Vet vi något om var båtskrället lägger till?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *