Categories
Kuba pressfrihet

Tystade röster på pressfrihetens dag

I dag är det pressfrihetens dag och bokförlaget Tranan släpper antologin Tystade röster (ISBN: 978-91-85133-13-0). Jag medverkar med en bakgrund till en av de tystade rösterna: den kubanske journalisten Julio Cesar Galvez.

Jag träffade Julio Cesar och hans fru Beatriz del Carmen Pedroso i Havanna i november 2002, några månader innan han arresterades i regeringens tillslag mot demokratirörelsen. I skuggan av Irakkriget dömdes Julio Cesar till 15 års fängelse. I antologin ingår en text som han skrev om förfallet i Havanna, en text som nämndes i domslutet (tyvärr tycks den inte längre finnas på nätet). I juni 2005 besökte jag Beatriz igen och gjorde den intervju om hennes man som finns med i Tystade röster.

Julio Cesar och Beatriz del Carmen Pedroso

I boken finns också en text av Dawit Isaak, som publicerades i tidningen Setit strax innan han arresterades. Rickard Sjöberg har skrivit bakgrunden om Dawits fall. Dessutom lär Bettina Bettenhausen, som jag träffade i Berlin förra våren, finnas med som exempel på yttrandefrihetens gränser i den svenska lokalpressen.

Boken presenteras i samband med ett seminarium på UD alldeles alldeles strax (här i Göteborg uppmärksammades pressfrihetens dag redan i går på Världskulturmuseet).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *