Categories
Kuba mänskliga rättigheter

Gisela Delgado och Hector Palacios till Sverige

Nu kommer Gisela Delgado Sablón och Hector Palacios Ruiz till Sverige. Som samordnare för Kubas fria bibliotek har Gisela Delgado varit inbjuden till bokmässan i Göteborg flera gånger, men kubanska myndigheter har inte låtit henne resa.

Hennes make Hector Palacios är också han en tongivande dissident. Våren 2003 dömdes han till 25 års fängelse, ett straff som närapå kostade honom livet. År 2006 frigavs han villkorligt på humanitära grunder och erbjöds i fjol läkarvård i Spanien. Hector Palacios är i dag 65 år och har 21 långa år kvar av sitt straff. Ändå planerar han att återvända hem till Kuba i mars.

Gisela Delgado och Hector Palacios deltar i ett seminarium i riksdagen onsdag 30 januari kl 17:30 (anmälan till Maeliz Orrego senast 29 januari). Jag intervjuade Gisela Delgado i Havanna för Internationella torgets tidning 2005. Den gången fick hon inte utresetillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *