Categories
Forsk Statsveteri

Forskarskydd och enkättrötthet

Inslag skriver klokt om det okloka i att avskaffa den allmänna rösträtten för en dubbelpipig enkätfrågas skull. Folk är inte så dumma som de verkar.

En färsk studie i AJPS visar att om de som ska svara på enkätfrågor om politisk kunskap bara får en slant för att svara rätt eller lite extra tid, så stiger antalet korrekta svar rejält. De gängse metoderna för att mäta politisk kunskap, hävdar författarna, misstar bristande motivation att svara rätt för bristande kunskaper. Tja, är vi inte trötta på fylleriövningar lite till mans? ((Ja, inte just jag då, för jag fyller utan ersättning i enkäter så beredvilligt att jag faktiskt blivit portad.))

I Danmark kan man anmäla sig till ett register för forskerbeskyttelse, skriver Jacob Christensen. Som Nix-registret, fast till skydd mot påflugna forskare istället för mot telefonförsäljare. Hela 690.000 danskar – 12 procent av befolkningen – har anmält sig för att slippa delta i enkäter och telefonundersökningar. Och jag ser en och annan kollega kallsvettas vid blotta tanken.

3 replies on “Forskarskydd och enkättrötthet”

Jag försökte googla Folk- och boskap, men den dödades strax innan vårt externaliserade minne såg dagens ljus, så man får nog söka lite djupare för att hitta detaljer om turerna kring avskaffandet.

Lägenhetsregistret som infördes 1 juli 2006 kom väl delvis till för att kunna göra en registerbaserad bostadsräkning utan att behöva väcka det slumrande blanketthatet i folkdjupet. Registreringen pågår tydligen till 2010.

Det ska tydligen också ha hänt sig vid den tiden att från Bryssel utgick ett påbud att hela EU skulle folk- och bostadsräknas vart tionde år, med start 2011. Någon som vet mer om det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *