Categories
Politik

Socialturisterna kommer

Nu kommer de östeuropeiska socialturisterna, rapporterar dagens GP:

”Sedan 1 maj har det varit en flodvåg av ansökningar från de nya länderna, berättar Leif Gudmundsson på enheten för behörighet och kompetens.”

Är det de polska slamporna som utnyttjas i byggsvängen? Eller litauiska storfamiljer som snyltar på svenska socialbidrag? Nej, till skillnad från vad Byggnads, Göran Persson och Lars Leijonborg varnade för, så kommer välutbildade specialister hit för att täcka luckor i den svenska välfärden.

Exemplet kommer från Örebro landsting, som rekryterar läkare från Ungern till den psykiatrivård som svenska läkare inte vill jobba i. Ingångslönen motsvarar en svensk underläkares, men efter ett halvår förhandlas lönen om:

”Vi sa från början att vi inte ville ha ett A- och ett B-lag. De utländska läkarna ska behandlas och värderas som vem som helst. Det ska vara lika lön för lika arbete.”

Läkarförbundet tycker att landstingen istället borde motivera svenska läkare att stanna kvar i psykiatrin, istället för att rekrytera utländska. Fackförbundens nationalistiska logik förnekar sig aldrig.

2 replies on “Socialturisterna kommer”

Jag är ändå väldigt kluven till att importera Ungerska psykiatriker,utländska kirurger och liknade är helt ok, i många fall presterar de säkert bättre än svenska läkare men inom psykiatrin där språket är så oerhört viktigt och patienterna är ganska svaga och har svårt att hävda sin rätt är det nog bäst om man i möjligaste mån försöker ha svenska läkare eller läkare som är riktigt duktiga på svenska språket och kan uppfatta de nyanser som är så viktiga inom det här området.

Tjaha. Att värdera alla läkares kompetens lika gäller rimligen även erforderliga språkkunskaper, och då inte enbart eller ens nödvändigtvis svenska, förstås.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *