Categories
Politik

LO varnar för invandrare

LO:s Dan Andersson och Kristina Mårtensson kommer ut ur garderoben på DN Debatt och varnar för arbetskraftsinvandring. Men logiken är inte helt glasklar:

”[O]m försörjningskvoten ska vara oförändrad år 2050 jämfört med år 2000, måste invandringen öka från dagens 15 000–20 000 personer per år till 400 000 personer per år fram mot 2050. Sammanlagt skulle det röra sig om en invandring på drygt 10 miljoner personer fram mot 2050.

Slutsatsen är att det inte långsiktigt går att importera lösningen på försörjningsproblemet.”

Så eftersom Sverige kommer att behöva jättemånga invandrare framöver, bör regeringen inte släppa in några alls? Nej, argumentationen hänger inte ihop. Det gör inte heller slutklämmen:

”Facket är inte emot att utländska arbetare kommer till Sverige. Vi är emot att de som kommer till Sverige ska arbeta till låga löner. Vi är emot att någon oavsett skäl diskrimineras.”

Men är inte det diskriminering – att inte tillåta utländska arbetare att konkurrera med det som är deras fördel i jämförelse med svenska arbetare?

Nej, artikeln bekräftar bara att socialdemokraterna måste bryta sig ur LO:s grepp i den här frågan. En gång i tiden var det ju s-regeringar som öppnade för arbetare från Medelhavsländerna som behövdes i svensk industri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *