Categories
Politik

UD attackerar yttrandefriheten

Tsunamikatastrofen, politiseringen av utrikesförvaltningen, det skrala stödet till svenskar som fängslats utomlands – nej, vi kan inte riktigt få nog av UD-bashing just nu. Men det här tar nog priset för dagen: Kinas generalkonsul i Göteborg har återigen försökt stoppa falun gong-rörelsen, rapporterar GT. Och den här gången får han oväntat stöd av utrikesdepartementet.

I stort sett dagligen demonstrerar en handfull falun gongare stillsamt utanför Kinas konsulat i Göteborg. Generalkonsul Yuan Wenjin har krävt att polisen ska inskränka mötestillståndet, men hittills har han fått kalla handen.

Men nu blandar sig UD i ärendet. I ett brev till polismyndigheten i Västra Götaland kräver Ulf Håkansson på UD:s protokollsenhet att polisen ska ”försvåra direkt kontakt mellan besökare till konsulatet och demonstranter”. Utrikesdepartementet ger alltså ”direkt stöd åt det kinesiska konsulatets uppfattning om att den svenska grundlagsstadgade mötes- och yttrandefriheten i detta fall ska åsidosättas”, konstaterar riksdagsledamot Cecilia Wigström (fp) i en interpellation till Laila Freivalds.

När generalkonsuln 2003 försökte stoppa falun gongs sändningar i närradion fick han kalla handen av lokalpolitikerna. Då skrev jag att ”en utländsk diplomat som försöker inskränka medborgerliga rättigheter i Sverige förtjänar mer än en symbolisk näsknäpp från utrikesdepartementet.” Men nej, jag syftade inte på uppbackning och stöd.

15 replies on “UD attackerar yttrandefriheten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *