Categories
Göteborg Popkultur

Respektlöst på Järntorget

Vi har länge känt obehag inför Respekt, krogen som sedan i november försöker förvandla det röda Järntorget till ett göteborgskt Stureplan. I och med filmfestivalen har vi bara fått vatten på vår kvarn.

Redan när Respekt slog upp portarna före jul anade vi vartåt det barkade. Ett ställe som marknadsför sig som en ”modern designmiljö” med taklampor och toalettstolar av rätt formgivare har helt förväxlat yta med innehåll och stil med känsla, eller åtminstone helt missbedömt efterfrågan på billig designporr i Göteborg. Och den sanslöst pretentiösa webbplatsen (skippa inte introt!) säger egentligen allt:

”På vår stora scen på andra våningen kommer du att få uppleva konserter med nationella och internationella artister, modevisningar och andra evenemang. Vätskebalansen upprätthåller du i någon av barerna där våra världsvana bartenders serverar dig den för kvällen perfekta drinken.”

”Olika kvällar i veckan kommer en aktiv klubbverksamhet att arrangera happenings med varierande internationella och mångkulturella teman och musikstilar. Discjockeys från hela Europa kommer att spela här.”

Och som för att demonstrera att Järntorgets nya inneställe är precis så där trendriktigt, multikulti och internationellt som i sin programförklaring – London, Paris, Jöttebarrj, liksom – fick Respekt Göran Johansson, den goaste gubben av dem alla, att klippa bandet och bokade Triple and touch för att showa hela våren.

Som pricken över i rapporterar nu GP om hur de världsvana bartendrarna på Respekt hanterar diskjockisarna från hela Europa. Klubb Ideal hade bjudits in för att hålla i filmfestivalfestandet i fredags, men kördes ut ur lokalerna för att krogpersonalen inte gillade musiken:

”Folk från köket kom ut och ställde sig demonstrativt framför scenen med händerna för öronen. Sedan när dj:n spelade kastade barpersonalen saker på honom. Drinkpinnar och pappersbollar flög genom luften.”

Respect! Låt hoppas att stället kursar omgående och lämnar plats åt något trevligare.

26 replies on “Respektlöst på Järntorget”

tänkte precis skriva ”pretto varning” på introt på hemsidan, men du hade redan skrivit det ju :)

gudars. vad händer med järntorget numera.. jösses.

Jag har försökt ta mig in på respekt tre gånger. Varje gång har jag mötts av vakter med avenyn-attityd. Så nu har jag slutat försöka.

Så sant, så sant.

Det är nästan skrämmande hur Göteborgsandan genomsyrar allt i denna stad. Jag funderar på att byta efternamn, skaffa skägg och skriva ett jääättelångt verk om Göteborgismen – ett expanderande, totaliserande, naturlags-bundet system som uppslukar allt i sin väg. (Tror att flera politiskt intresserade Göteborgare skulle känna igen sig i tankegångarna.)

Deras hemsida är makalöst patetisk och stället är säkert hemskt på många vis (har förstås aldrig varit där), men om personalen går ut och sätter händerna för öronen när en av klubbsveriges få institutioner håller fanan högt och vägrar bjuda patrasket på sin jävla carola spears-mix, då vet jag vem jag håller på. Sparka kocksvinen på en gång, ut med packet! Klubb Ideal bokar för fan Andreas Tilliander och Audionom! Vad i h-e har de med Stureplan att göra!? Vad ska de spela för ni ska bli nöjda då? Göttig jötebåssk john fogerty all night long eller? Kulturinvalider!!

Tagga ned, Dan, jag tror du missar poängen: Vi gillar Klubb Ideal, däremot inte Respekt, Stureplan och Göteborgsanda.

hmmm

Jag var där denna omtalade kväll på respekt när klubb ideal var där.
jag såg aldrig några kockar som höll för öronen eller någon som kastade sugrör, var har detta kommit i från undrar jag? jag läste häpet tidnings artiklen, men om detta har hänt hur kunde jag missa det? jag var ju vid scenen hela tiden, jag tyckte där i mot att hela arrangemanget till samans med filmfestivalen var väldigt bra, ölen är för dyr, men annars har jag inget att klaga på tvärt om, jag tyckte alla var väldigt trevliga.. och jag hade inga problem att komma in. kan kanske bero på att jag inte var aspackad när jag kom…

Lars, säg som det är – du står på Respekts payroll, inte sant?

Vad vill du ha? Ett Järntorget med massa folk i Palestinaschalar som tror de är originella fast egentligen är steriotypa…Barnsligt inlägg!

Nej RIchard,

ett Respekt med Palestinasjalar är inte det som vi är ute efter. NejTillEU/v/RKU-gänget utgör ju, precis som du skriver, även det en Göteborgsstereotyp – framförallt kring Järntorget.

Men nu är det lyckligsvis inte så att alternativet till Lasse Kronér/Göran Johansson måste vara Palestinasjalsvänstern. Världen består ju av fler än endast två kulturella/politiska strömningar.

Någonting bortom de nämnda idealtyperna ser man sällan representerat i Göteborg – och inte heller i huvudet på göteborgska (?) blogg-debattörer. Det är just det som denna ”barnsliga” debatt handlar om.

Sant så. Göteborgsandan först till väggen när revolutionen kommer. ;-)

Hej! Råkade av en händelse komma in på denna sidan i sökande efter stället Respekts informationsida om öppetider, program och menyer. Jag är helt ofärgad av stället men kan inte låta bli att kommentera era inlägg ovan. Jag är förvånad över att ni orkar vara så korkat engagerade i att vara kritiska. Istället, prova något nytt var lite konstruktiva och starta något eget ställe som välkomnar de ideér ni har. Sluta aldrig ge, det förlorar ni aldrig på -men byt gärna mottagare.

Klart slut från mig och lycka till med något konstruktivt som för hoppningsvis kan generera glädje om inte bara för er själva men kanske också för andra! Mvh Åsa.

det här är inte direkt riktat till Respekt, jag är bara så fasansfull trött på åldersgräns på ställen. Jag menar herregud, det kommer alltid vara ngt ställe man inte kommer in på….Är så trött på Sveriges jäkla åldersfixering!

Det finns faktiskt en skillnad mellan snobbig design och snobbig attityd. I Respekts fall är designen lite snobbig och pretentiös (men väldigt funktionell, tidtabeller för buss/spårvagn på skärmar och rena toaletter är verkligen inte fy skam), men personalen har däremot alltid varit trevlig rätt igenom, även dörrvakterna fastän jag knappast har ”inne-looken”. Detta efter att ha varit där flera ggr under sommaren och aldrig fått något dåligt bemötande. Respekt lever upp till sitt namn och jag tycker det är ganska konstigt att man fixerar sina klagomål på petitesser som hemsidan och designen framför hur man blir behandlad som gäst. Jag misstänker att många av er som klagar inte ens har varit på Respekt nån gång eftersom det är en av de mest fördomsfria nattklubbar jag varit på. Bara för att något marknadsförs som trendigt och populärt så betyder det faktiskt inte automatiskt att det måste vara djävulens verk.

Tja. Tycker kanske att Respekts hemsida är lite töntig, med super-pretto-introt och så vidare, men tycker faktiskt att det är coolt att nån vågar något nytt. Killen som startat stället verkar superskön, anställer folk med grymt brokigt förflutet och försöker faktiskt få med alla typer av musik och evenemang… Tycker de förtjänar lite cred. Och förresten, vad gäller det där med att Göran Johansson på invigningen; det är socialdemokraterna i Göteborg som äger huset där Respekt ligger, och stället har startats med Göran Johansson som en eldsjäl… Göran snobbig? Snubben bor i kortedala eller vad det nu var, tror fan att de flesta som läser det här är snobbigare än honom…

Jag tycker att det är skönt med en ny och fräsh restaurang på järntorget. Respekt är ett friskt inslag och kan förhoppningsvis tvätta bort porr- och terrorist stämpeln från det nu tungt beryktade torget.

Kan bara intyga som personal på respekt att incidenten med drinkpinnar osv aldrig har inträffat. Ni som var där vet! Respekt är ett av det mest fördomsfria ställerna i hela götet. Gå dit så får ni se själva. Otroligt mkt olika människor, alla är välkommna sålänge man inte är för ung eller på grund av för mkt vätskeintag inte kan stå på benen. Våra vakter är långt ifrån avenyns patrask. Förstår inte vad ni kritiker pratar om, ni har ju aldrig vart där. Är det för fint för er, för mkt design. Det är erat eget beslut, det är ni själva som säger att det är för snobbigt. Det är NI som delar upp människor i grupper här, inte respekt! Respekt är en mötesplats, för ALLA. Sålänge man inte är otrevlig. Respekt för er själva, respekt mot de andra gästerna och respekt mot oss i personalen!
varför ska allt hela tiden för er handla om generalisering????
recenserar ni filmer ni aldrig sett? sluta då skriva om klubbar ni aldrig vart på!
däremot kan jag hålla med om att hemsidan faktiskt är ganska patetisk…

ni som klagar varför startar ni inte engen klupp?
nä ni kan inte för ni har inte den kunskapern att starta
ett förtag. men klaga kan ni!fy fy fy

respekt är skit, vem kallar ett ställe respekt, bara en sedel eller en korkad ishockeyspelare och en kassastad någon. respekt är kass, göteborg är kass, en blandning av gammal murken arbetarkultur och fnasdum ankdammskapitalism.

peter

Jag tycker att respekt har ett fint nanm men darmot tycker jag att det är för dyrt ibland.
OCKSÅ EN SAK TILL SKALL NI SNACKA RESPEKT SÅ FÅR ALLA KOMMA IN DET ÄR VAD JAG KALLAR RESPEKT

min åskt

…RESPEKT. De tre första punkterna står för DIS, dvs
krogen heter DISRESPEKT, vilket är talande

Hur orkar alla i denna stad hålla på och gnälla hela tiden?!!!

Varför har gnällbältet en koloni i landets näst största stad??

Varför har en massa jönsar (Weiron-wannabes) en massa trötta åsikter om hur det ska vara i Gbg, för att det ska var äkta göteborgskt?

Låt stan vara ifred, för fan!!

Varför jämför så många Gbg med Sthlm hela tiden??

Kan man inte bara skita i hur det är i Stockholm. Jag är så jävla trött på tjatet om Stockholm!

Hoppas att det fortsätter att flytta hit en massa folk, så att det så kallade typiska “Göteborg” vattnas ur.

Om det är sant att jöns-kockar på Respekt kastade grejer och störde under filmfestivalen för att de inte gillade musiken, måste de fan varit förståndshandikappade eller haft allvarliga problem.

Och.. Göteborgsandan är en jävla myt. Det var en panikreaktion efter varvskrisen och inget annat.

Jag gillade Respekt och hoppas det öppnar igen.

hejsanhejsan

Jo göteborgsandan finns definitivt. Att jämföra med Stockholm är ju helt onödigt. Jag har bott på båda ställena och har många kompisar som gjort det med. Vi är många som tröttnat på diskussionen om Stockholm-Göteborg.

Det jag har upplevt är att det i Göteborg är populärt att prata om hur speciella o goa vi göteborgare är. Det går inte att generalisera som jag gör nu eftersom det handlar om så många människor.

Själv gillar jag inte Stockholms centrum för den stressiga, ytliga och nästan dryga attityden som blir så tydlig när man kommer från ett mindre samhälle. Jag hoppas också att vi beblandar oss med varandra! =) Och inte tror att den ena är bättre än den andra…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *