Categories
Blandat

Vad Persson mörkade

Nog får man beundra Göran Perssons förmåga att domptera den svenska debatten. Efter tio år tycker man att journalister och ledarskribenter borde ha lärt sig något om statsministerns alla trick. Ändå traskar de rakt in i gårdagens rökridå.

I går toppade varje nyhetssändning i tv med att Persson funderar på att avgå. I dag toppar de med att han kommer att sitta kvar – att han bara hade ”tänkt högt”.

Men varje konspiratorisk mediekritiker vet att ana ugglor i de lugnaste mossar. Och kom igen, en erfaren politiker av Perssons kaliber funderar inte högt inför rullande kameror.

Så var det någon som snappade upp varför Persson hade ett helt medieuppbåd att ”tänka högt” inför? Jo, journalisterna hade samlats för att Persson skulle manglas i konstitutionsutskottet. En minimal notis bredvid de två stora artiklarna i DN rapporterar hur Persson pressades i KU-förhöret:

”På utfrågningen i konstitutionsutskottet pressades statsminister Göran Persson hårt om varför han gått med på att EU skulle släppa stoppet för vapenförsäljning till Kina. Den svenska riksdagen hade ju bestämt att Sverige skulle stå fast vid försäljningsförbudet, hävdade främst utskottets borgerliga ledamöter.

Statsministern sa att Sverige till slut stod ensamt om att vilja behålla förbudet och att ett svenskt veto skulle vara till nackdel för Sverige.”

Gårdagens stora politiknyhet hade alltså kunnat handla om Sveriges dubbelmoral i utrikespolitiken – att tala vackert om nedrustning och samtidigt öppna för att sälja vapen till världens största diktatur. Något annat av intresse tycks ju inte ha inträffat och något måste ju Henrik Brors och hans kolleger tycka till om.

Men istället fick vi en tvådagars pressanka om något egentligen fullständigt självklart: Någon gång kommer Göran Persson att avgå.

Låt hoppas att det sker förr snarare än senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *