Categories
Diktaturkramar Kuba

Sommar, sommar, Castro

I morgon rattar vi in “Sommar” i P1 för att lyssna på författaren René Vázquez Díaz, den enda kubanen i Sverige som stöder regimen i Kuba.

För den som vill läsa mer av och om Vázquez Díaz rekommenderar vi artikeln “Utan USA är allt möjligt” ur Ordfront. Här försvarar han Kubavåren 2003 och fängslandet av över 70 oppositionella och dissidenter — däribland författarkollegan Raúl Rivero — som alla sedermera adopterats som samvetsfångar av Amnesty International. (Bara några månader senare lär dock René ha gjort ett lappkast på ett seminarium med Svenska PEN och hävdade att samma personer absolut skulle släppas fria.)

Missa inte heller artikeln i Flamman, där René påstår att socialdemokraterna, kristdemokraterna och folkpartiet har bjudit in terrorister till en konferens i Sveriges riksdag. Varianter på samma tema vevade han samtidigt i Sydsvenskan och i P1:s Obs.

Märkligt att inga medier som publicerade Vázquez Díaz sensationella uppgifter grävde vidare i det makalösa scoopet. Kanske för att ingen av konferensens över 100 deltagare från tio länder representerade Canf och för att Canf för övrigt hur som helst inte lär kunna beslås med någon terrorverksamhet.

Nå, René kanske ville slå ett slag för den magiska realismen i samhällsdebatten. När han är i farten vet man aldrig vad som kan hända, så räkna med ett underhållande “Sommar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *