Categories
Politik

Kampen om underlivet

Nu sänder folkpartiet återigen upp sin testballong Nyamko Sabuni för att se hur långt de kan ta sin kravretorik i årets valrörelse. Språktester räcker inte längre. Nu ställer folkpartiet krav på flickornas underliv.

Flickor under 15 år ska förbjudas att bära huvudduk och i högstadiet ska alla tjejer tvingas till en gynekologisk undersökning. Samtidigt ska socialarbetare förbjudas att utfärda intyg åt flickor som behöver papper på att de har mödomen i behåll. Lagen ska sätta gränser för hemgiften och religiösa friskolor ska inte längre få några statliga medel, eftersom skolorna, påstår Sabuni, gör det lättare för föräldrar att “utöva hedersförtryck”.

Nog blir man lite förbryllad. För när det gäller att lagreglera flickornas beteende och tvångsinspektera deras underliv tycks Nyamko Sabuni inte bry sig mer om deras integritet än den så kallade hederskultur hon vill motverka. Skulle det stärka flickornas rättigheter att tvångsundersöka deras underliv och lagreglera deras klädsel? Nej, förstås inte, men så har ju testballongen Sabuni också helt andra motiv för ögonen.

För vad skulle alla dessa stackars välmenande integrationspolitiker göra utan de förskräckliga invandrarna? Härom dagen lovade Berit Andnor och Jens Orback hårdare tag mot könsstympning och tvångsäktenskap och Nyamko Sabuni synar och höjer med sina egna krav.

Här kommer alltså slasken i årets valrörelse att utspelas: I invandrarflickornas underliv.

14 replies on “Kampen om underlivet”

Jag begriper inte vad hon tänkte på. Hur skulle man med hänsyn till mänskliga rättigheter kunna göra en sådan sak som en gynundersökning till en obligatorisk undersökning av just tonårsflickor? Det är något av det mest kränkande man kan tänka sig. Särskilt i den åldern. Och detta för att upptäcka ett extrem litet fåtal som utsatts för könsvåld. Det är verkligen att använda människor som medel. Jag förstår hennes uppriktiga välvilja men här blev det helt klart värmeslag. Det finns mycket bra jobb som redan görs för att motverka könsstympning och dessa grupper måste istället ges ökat stöd.

Jag hörde talas om detta första gången för trettio år sedan, då det utfördes i västafrika. Det är bra att arbetet mot könsstympning äntligen kommit igång. Vi måste utrota dessa traditioner på annat sätt än genom tvång och kollektiva bestraffningar.

Erbjud gärna unga kvinnor ökad sexualrådgivning, gynrådgivning och samtal kring “kvinnofrågor” det gynnar såväl kvinnors hälsa som hjälper dem att undvika graviditeter när de inte är önskade. Men tvinga för Guds skulle inte upp en femtonåring i en gynstol!

Jag är liberal, till och med folkpartist, och det här känner jag inte igen. Folkpartiet har många bra, ibland kontroversiella förslag till lösningar men grunder för allt vi ska göra är liberlismen och socialliberalismen. Det kanske är solidariskt av alla 15-åriga tjejer att utsätta sig för obligatorisk gyn-undersökning, men det är inte liberalt, det kränker!

Jag reagerar på att du vill utrota traditionen med könnstympning utan “tvång”. Själv är jag skeptisk till Sabunis förslag om obligatoriska gynundersökningar, men jag anser att könsstympning måste klassas som ett brott (vilket är fallet redan i Sverige), utredas vid misstanke, dömas och straffas. Det är en lika tvingande process som vid bemötandet av andra brott. Är du mot detta tvång, Vänstra stranden? Obehagligt osolidariskt i så fall. Inget barn väljer vilken kultur som de föds i. Det finns ideologiska svallvågor från det patriarkala feodalsamhället i den svenska kulturen också, men lagarna är hyfsat liberala. Bra att liberaliseringen fortsätter och rättigheter inte relativiseras efter kultur. Alla barn har lika rätt att skyddas mot våld!
Fram för förnuft, frihet och framsteg!

OK – uttryckte mig kanske oklart. När brottet väl är begånget kommer självklart ett visst mått att tvång in i bilden. Jag menade att utrotandet av könsstympningen i meningen “förebyggandet” skall ske utan tvång. Sabuni betonar ju just att den obligatoriska gynundersökningen skall vara avskräckande för föräldrar som önskar stympa sina flickor. Och det var tvång i den meningen jag vände mig mot.

Får jag fråga varför du anser att Nyamko Sabuni är oförmögen att ha egna åsikter, utan tror att hon är styrd av andra i folkpartiet som nån nickedocka? Är det för att hon är svart eller för att hon är kvinna?

Lennart, vad jag kan se har varken jag eller någon kommentator här hävdat att Nyamko är oförmögen att ha egna åsikter. Jag känner Nyamko sedan vi satt i Luf:s förbundsstyrelse tillsammans och vet att hon har många åsikter. Då som nu tycker jag att hon har fel ganska ofta — och det är det som står i fokus i den här diskussionen.

Däremot vet jag att folkpartiet numera är så slugt att de förstår att ett sånt här populistiskt utspel går hem i stugorna, även om partiet inte vill stå för det, och att de vet att de som tycker att det är bra att folkpartister säger det ingen annan vågar säga förstås inte läser det där förtydligandet eller tillrättaläggandet i ett litet pressmeddelande på hemsidan.

Så kan man göra två flugor på smällen: Göra populistiska utspel som partiet inte vill ta ansvar för. Smart!

Du implicerar ju nu återigen att Nyamko inte skrev artikeln därför att hon tycker så, utan för att dom vita männen Leijonborg och Björklund säger till Nyamko att hon skall göra det här utspelet för att dra röster,

Varför kallar du inte Rojas “testballong”? Eller Björklund?

Jaja, du kommer försöka rationalisera bort det här. Gör inte det. Fundera på det istället. För ärligt talat, det är rätt uppenbart att det där är ett sexistiskt tankesätt. Du har uppenbarligen svårt att tänka dig att en kvinna, och kanske i synnerhet en svart kvinna kan vara en ledande och drivande person i ett svenskt parti.

Lennart, du får mig att tänka på historien om mannen vars psykolog gör ett Rohrschachtest, där mannen konsekvent svarar att bläckplumparna föreställer nakna kvinnor och när psykologen säger att han har en sjuklig fixering vid nakna kvinnor svarar mannen upprört: “Vafalls? Det är ju du som visar de här snuskiga bilderna hela tiden!” (För att inte försöka rationalisera, du bad om det.)

Googla runt lite eller sök här på Mothugg och läs vad jag har skrivit om Rojas och Björklund. Uttrycket testballong har jag för övrigt lånat från den ledande och drivande kvinnliga folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson. Ah, där kom bläckplumpen igen…

Ja, och du kallar enbart Nyamko för “testballong”. Och hur kan för den delen ordföranden och viceordföranden vara “testballonger”? Den enda Björklund jag kan hitta artiklar om här är Eva Björklund, och ingenstans där du nämner Rojas hävdar du att han är ett verktyg för folkpartiledningen för att testa åsikter, utan det Rojas säger antas var Rojas egna åsikter.

Men icke så när det gäller Nyamko Sabuni. När hon säger nåt är det tydligen andra inom fp (man får anta, att det är Rojas och Björklund, dom verkar ju ha egna åsikter enligt dig) som har kommit på det, och dom använder sig av Nyamko för att “testa”.

Så nej, det är inte jag som inbillar mig eller är fixerad. Det är ju DU som kallar Nyamko för testballong, eller hur? Inte jag.

Det visar sig nog att psykologen har råkat ta ett ex av Playboy istället för Rorschachtestet den här gången.

Jag tror vi har kommit ifrån ämnet här lite? Var det inte motverkandet av könsstympning och 15 åriga flickors obligatoriska besök till gynekologen som var ämnet? Hur kom det sig att hela diskussionen helt plötsligt bara handlar om Nyamko Sabuni? Så fort man kritiserar henne verkar det som att man tydligen bara har svårt att tänka sig en svart kvinna i en ledande position.

Är det inte själva förslaget som ska diskuteras? Det spelar väl ingen roll om personen som lagt fram förslaget är en svart kvinna eller en vit man?

Själva förslaget på att alla 15 åringar obligatoriskt ska besöka gynekologen funkar verkligen inte. Jag och mina vänner började diskutera den här frågan och ingen av oss skulle någonsin kunna tänka sig att bli tvingad att gå till gynekologen vid så tidig ålder. Det är något som man själv måste få kunna bestämma över när man känner sig redo för det.
Det är jättebra att de vill göra något för att förebygga skönsvåld men detta är nog bara inte det rätta sättet.

Detta är en intressant diskussion.
Jag håller sällan med om folkpartistiska förslag, men detta tycker jag faktiskt inte borde avfärdas så automatiskt. De starka reaktionerna tyder kanske på att det inte skulle gå att genomföra i nuläget, men det är bra att frågan kommer upp.
Ärligt talat begriper jag inte den enorma indignation som väcktes till liv här. Vad är det som gör att just frågor om kvinnans kön och könsliv dramatiseras och mystifieras? Är det tortyr att gå på en gynundersökning? Det intrycket får jag när jag läser Västra strandens inlägg här. Det borde inte vara så mycket konstigare än vilken medicinsk undersökning som helst, givet att gynekologen har en normal empatisk förmåga. Är inte det här att göra kvinnans kropp till en slags “obeträdbar zon” en del av problemet?
Min man som är 43 minns väl hur han och hans klasskamrater fick dra ner byxorna för skolsköterskan – har man slutat med den här typen av kontroller för att de ansågs kränkande eller? De var vad jag har förstått förknippade med en viss genans, som förstås blev värre ju okänsligare de utfördes. Jag har dock inte hör någon större moralisk indignation över dem. Och det fanns väl en orsak till dem. Sabuni har en poäng i att det skulle kunna vara bra med lite koll. Inte bara för att upptäcka könsstympning. “En sådan undersökning fyller inte bara en kontrollfunktion utan ger möjlighet att diskutera sexualitet, kvinnans underliv samt typiska kvinnosjukdomar”, skriver hon. Javisst. Det är väl bra. Tyvärr finns det många flickor som inte är så förtrogna med sina egna kroppar som de skulle kunna vara. Det är inte säkert att ett samtal med en okänd person är värre än okunskap i ensamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *